Måla med akvareller

Att måla med akvareller är enkelt för nybörjaren. Så om du är sugen på att utveckla din kreativa sida är de vackra akvarellerna en god idé. Här ger vi dig sju bra starttips.

Välj vackra färger

Det första du behöver är fina färger. Akvarellfärgerna är väldigt dryga och lätta att arbeta med och du kan välja mellan olika typer av färg, flytande eller fasta vattenfärger. Prova några olika och hitta din favoritsätt att måla.

Akvarell för nybörjare

Du kan också använda akvarellpennor eller tuschpennor som du först ritar på papperet med. Sedan kan du måla över med en våt pensel för att skapa samma vackra effekt. Akvarellpennan har en spets som är lätt att teckna och måla med.

Välj rätt pensel

Oavsett vilken typ av färg du föredrar behöver du några bra penslar. I grund och botten är det bäst att välja antingen platta eller runda borstar med en liten spets så att du kan styra både färger och vatten.

Ingen akvarell utan vatten

Det hörs på namnet att du också behöver vatten när du målar akvarell. Vattnet ger färgerna liv, så experimentera med mängden vatten. Ju mer vatten du lägger till, ju mer transparent blir färgerna.

Akvarell kräver tjockt papper

Det finns många olika typer av akvarellpapper, men det avgörande är att det är av hög kvalitet - helst minst 300 g per m2 - eftersom pappret ska kunna hålla kvar de olika vattenlagren. Papperet måste vara fastsatt i alla kanter för att inte krulla sig medan det är vått och därför är det en bra idé att välja ett akvarellblock. Annars kan du använda ett ritbord där du fäster det lösa pappret med några klämmor.

Rita med penna

Det kan också vara en bra idé att skaffa en blyertspenna, eftersom det är lätt att dra tunna linjer i målningen eller att rita upp ditt motiv i förväg.

Dekorera med akvarell

När du väl behärskar tekniken kan du enkelt inreda med dina vackra akvareller. Du kan rama in dem, göra hemmagjorda kort eller göra små lyktor för värmeljus med dina finaste akvarellmotiv.

Nettobladet