Matlådor för hela familjen

Nu är det dags att börja packa matlådor och snart är familjen tillbaka i vardagen med väckarklockor och tidiga morgnar. Få idéer på hur du kan göra dagen lite soligare med goda, spännande och, inte minst, enkla lunchlådor.

Presentationen är allt

Oavsett om matlådan är till barn eller vuxna ska den vara fin att se på, för mat äts även med ögonen. Så här kan du göra matlådan roligare:

  • Köp en bra, stor matlåda så att det finns plats till annat än bara några mackor.
  • Gör små överraskningar, rita exempelvis ett glatt ansikte på det hårdkokta ägget eller lägg ner en fin servett i matlådan.
  • Presentera maten på ett nytt sätt. Vem säger att en macka inte kan serveras på grillspett där brödet har stuckits ut i mindre bitar och trätts upp på spettet tillsammans med pålägg, gurka och tomat.

Tips på hur en hälsosam matlåda ser ut

En matlåda ska vara hälsosam och mättande och därför bör den innehålla de här fyra sakerna:

  • Grönsaker – snacksgrönsaker, sallad eller som pålägg
  • Protein – kött, ost, bönor eller ägg
  • Fisk – minst en gång i veckan
  • Frukt – fräscht och sött

2 smakrika matlådor som garanterat blir nya favoriter

Om du inte har någon inspiration till vad du ska stoppa ner i matlådorna kan du pröva en av de här två idéerna som både barn och vuxna tycker om.

 

Wrap med avokado och lax

Bred färskost på en fullkornswrap, lägg på rökt lax, skivad avokado och färsk spenat. Rulla ihop wrapen och rulla smörgåspapper runt den så att den inte går upp.

Pastasallad

Använd resterna från kvällsmaten och gör en härlig pastasallad. Blanda pasta, körsbärstomater, lättångad broccoli och bitar av kyckling. Använd keso som dressing.

Låt alla hjälpa till

Det tar inte så lång tid att förbereda en matlåda, men om du ska göra lådor till hela familjen blir det plötsligt en rätt stor uppgift. Låt var och en packa sin egen matlåda. Har du små barn kan de kanske hjälpa till att baka in korvar i bröd eller göra pizzasnäckor på helgen så att det finns till nästa veckas matlådor. Om du inte är en morgonmänniska kan du göra matlådorna kvällen innan. De håller sig väl i kylskåpet över natten.

Nettobladet