Melon på 7 spännande sätt

Melon är gott, läskande och passar bra när det är sommar och sol. Dessutom kan den användas på andra sätt än att ätas i skivor. Vi har hittat 7 tips och tricks du kan testa i sommar.

1. Vattenmelon på pinne

Frusen melon på pinne är gott en varm sommardag.

Skär vattenmelonen i skivor och sedan i trekanter så att botten där skalet sitter är bredast. Stick in en glasspinne genom skalet och frys in vattenmelonen. Nu har du härliga isglassar som det bara är att plocka fram ur frysen varma sommardagar.

Tips! Vattenmelon är perfekt som isglass.

2. Melon som sorbet

Det är lätt och snabbt att göra melon till sorbet.

  • Ta köttet från en melon och mixa det till mos.
  • Gör sockersirap av 1 del vatten och ½ del socker.
  • Värm vattnet i en liten gryta tills sockret har lösts upp.
  • Tillsätt 1/3 del citronsaft.
  • Låt sirapen svalna och mixa den sedan med melonmoset och frys in.
  • Rör i sorbeten ca en gång i halvtimmen medan den fryser in så att vatten och mos inte separerar.

Tips! Frys in sorbeten i det urgröpta melonskalet. Det ser trevligt och festligt ut när du stället fram det på bordet.

3. Grillade melonskivor

Melon, särskilt vattenmelon, smakar fantastiskt grillad. När de söta vattenrika skivorna läggs på den varma grillen karamelliseras ytan och får en sötare och djupare smak. Servera grillad melon i sallader med mozzarella eller fetaost, eller som en del av en härlig fruktsallad.

4. Skojiga istärningar

Fryst melon i tärningar är perfekt som istärningar i kalla drycker. Skär melonen i mindre tärningar eller använd en kakutstickare så att melonbitarna får festliga former som stjärnor, hjärtan eller liknande.

5. Skära melonen utan att slabba

Undvik disk genom att skära melonen direkt i melonskalet för att sedan hälla över bitarna i en skål och på så sätt undvika att det blir kladdigt och slabbigt på köksbordet.

Halvera melonen och skär tre snitt i den från varje sida, men utan att skära igenom hela melonen. Skär runt längs skalets kant på insidan. Skär sedan melonen i längs- och tvärled. Nu kan du hälla över fina tärningar direkt i en skål från melonen.

6. Äta melon utan att bli kladdig

När du äter melonskivor i klyftor märker du kanske att du blir kladdig runt munnen. Skär istället skivorna i trekanter och skär av den rundade delen av botten så att skivan mer får formen av en diamant. På så sätt undviker du kladdiga kinder.

7. Melonbål

Det här är en särskild vuxenversion av melon.

Skär ett litet hål i en hel melon och häll ner önskad alkoholhaltig dryck i fruktköttet. Lägg melonen i kylen och vänd då och då så att alkoholen fördelas.

Skär melonen i skivor och servera som tilltugg till cocktails. Kom ihåg att berätta för gästerna om den hemliga ingrediensen.

Nettobladet