Mors dag – för mamma är bäst i världen

Den sista söndagen i maj är en särskild dag i många mammors kalendrar. Det är nämligen dagen då vi ger våra mammor extra mycket uppmärksamhet och säger tack för att de finns. Men vet du varför vi firar mors dag? Läs mer om det här och få samtidigt inspiration till hur du kan skämma bort din egen mamma.

Mors dag är över 140 år gammal

Det är över 140 år sedan idén om mors dag föddes och idag sätter miljoner söner och döttrar över hela världen ett kryss i kalendern så att de kommer ihåg att ge sin mamma en extra kram, en blombukett eller en liten present som tack för kärlek och stöd. Det märks i butikerna, särskilt hos blomsterhandlare som har en av sina största försäljningsdagar på hela året. Men den trevliga traditionen uppstod faktiskt inte med en kommersiell baktanke. Tvärtom är den sprungen ur kärlek och respekt. 

En feministisk dröm om fred och lägre barnadödlighet

Det första initiativet till mors dag togs i USA 1872 av den feministiska författaren Julia Ward Howe. Hon ville gärna fira jordens mödrar och önskade samtidigt att dagen skulle vara en dag för fred.

Mors dag kom dock igång på allvar först när Anna Marie Jarvis spred traditionen att hylla både sin egen mors och alla mödrars arbete. Hennes mor, Anna Jarvis, hade arbetat i över 30 år med Mother Days Work Club, där hon försökte förbättra de sanitära förhållandena och minska barnadödligheten. Dottern ville att det skulle uppmärksammas och firas. Officiellt har dagen varit helgdag i USA sedan 1914 när president Woodrow Wilson utropade dagen som en nationell högtidsdag där alla skulle hissa flaggan.

Mors dag i Sverige

Det allra första officiella mors dag-firandet i Sverige hölls 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. 1920 publicerade Kommittén för mors dag ett häfte med anvisningar om hur dagen ska firas:

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen skall bädda, sopa, laga mat och diska.
 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
 6. Frånvarande barn hälsar Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Trevliga idéer för att skämma bort din mamma

 • Skriv ett handskrivet brev till din mamma och posta det på gammeldags vis. Det är kärleksfullt och omtänksamt att du har lagt tid på att skriva och posta ett personligt brev och din mamma kommer garanterat att spara det för alltid.
 • Gå en promenad där du plockar vackra blommor och spirande kvistar som du binder en personlig bukett till din mamma. Knyt ett vackert band runt buketten.
 • Bjud med din mamma på spa där ni tillbringar några timmar tillsammans och blir bortskämda ordentligt. Boka ansiktsbehandling eller massage i förväg så att allt är planerat när ni kommer fram.
 • Om ni tycker bättre om kulturella upplevelser kan du bjuda med din mamma på ett museum där ni har tid både att prata, umgås och se på konst eller historia.
 • Be dina barn rita en teckning till sin mormor och farmor. Inget värmer mormors- eller farmorshjärtat mer än en hälsning från de små. Om ni vill fira lite extra kan barnen pärla en alldeles egen mormors/farmors dag-platta.
 • Är du gravid kan du bjuda med din mamma till ett ultraljud. Det är en stor upplevelse att dela – både för dig och henne.
Nettobladet