Mumsiga julfrukter

Päron, kaki och fikon har blivit en fast del av julens fruktskål. Vi guidar dig och ger idéer till hur du kan servera dessa mumsiga julfrukter.

Päron

Även om du kan köpa päron året om så har det traditionellt varit säsong för våra egna päron från september till december, så julen är ofta den sista chansen att sätta tänderna i lokalt odlade frukter. Söta päron passar bra till den feta julmaten och det är kanske just därför vi älskar dem under julen. Dina päron håller längre om du förvarar dem i kylskåpet, men ta ut dem före de ska serveras för de smakar mest när de har rumstemperatur.

Enkel marinerad fruktsallad

  • Skär 1 päron, 1 banan och 1 äpple i bitar.
  • Halvera och kärna ur 200 g vindruvor.
  • Lägg ner frukten i en skål och strö över 2 msk socker och blanda.
  • Ställ fruktsalladen i kylskåpet i några timmar för att marinera.

Servera fruktsalladen med vaniljglass eller vaniljkräm.

Sharon och kaki

Sharon eller kaki? Namnet växlar på den orangea, exotiska, söta frukten, som till formen påminner om en bifftomat. Kaki är den ursprungliga frukten som kommer från Asien, medan sharon är en förädlad version som bara odlas i Israel. Kaki ska vara övermogen före den är god att äta. Omogen kaki innehåller nämligen tanniner (garvsyra), som kan göra att man får ont i magen.

I Sydeuropa halverar man frukten och äter den med tesked som dessert.

Färska fikon

Torkade fikon har länge varit vanligt under julen, men eftersom det har blivit lättare att transportera färsk frukt har färska fikon också blivit en del av julens fruktskål. Färska fikon smakar väldigt annorlunda jämfört med de torkade. De har en betydligt fräschare och grönare smak som passar bra både i det söta och salta köket. Färska fikon skurna i klyftor smakar fantastiskt i gröna sallader tillsammans med hyvlad parmesan eller serranoskinka.

Du kan också prova att baka fikonen och servera dem antingen som dessert eller som tillbehör till anka, fläskstek eller julskinka.

Ugnsbakade fikon

  • Skär ett kryss i toppen av det färska fikonet så att du kommer ner till fruktköttet.
  • Om du vill servera fikonen som dessert häller du honung i dem.
  • Om du vill servera fikonen som tillbehör till varmrätten fyller du dem med blåmögelost.
  • Ställ fikonen på en bakplåt och baka dem i ugnen i 7-10 min. i 200 grader.
Nettobladet