När nylonstrumpan tog världen med storm

Redan när den lanserades väckte nylonstrumpan stort rabalder, så pass stort att kvinnor slogs för att få tag i ett par. Vi har tittat närmare på den populära strumpans historia som startar med en banbrytande uppfinning.

En revolution

I över 75 år har nylonstrumpan varit helt oumbärlig. Det var det amerikansk kemitekniska företaget DuPont som startade det hela när de 1938 presenterade det splitternya materialet nylon. Efter 10 års arbete hade DuPont nämligen upptäckt att man genom att kombinera kol, väte, kväve och syre kunde skapa den första 100 procent syntetiska tråden. Det skulle visa sig vara något av en revolution för kommande generationers kvinnor.

Polyamid, norun, nylon

Även om sticktekniken inte var helt färdigutvecklad än tog DuPont 1938 patent på materialet som kallades ”Polyamid 66”. Det namnet var inte särskilt slagfärdigt och det var nödvändigt att hitta på ett nytt som var lätt att uttala och som kunderna skulle komma ihåg. Den första varianten var ”Norun” som syftade på att det inte skulle gå någon maska. Vid närmare eftertanken, och det var troligen klokt tänkt, bestämde sig DuPont för att inte använda det namnet, eftersom de inte kunde garantera det. Efter många överväganden kom man fram till ”Nylon” och det används fortfarande.

Det finns många teorier om varför det blev just det namnet och det har resulterat i många fantasifulla historier. Den mest utbredda var att bokstäverna stod for ”Now You Loose, Old Nippon” som syftar på att marknaden för silke från Japan skulle försvinna. Tillverkningen av nylon var nämligen ett stort ekonomiskt problem för det asiatiska landet som innan lanseringen hade stått för 90 procent av USA:s import av råsilke vilket strumpor tidigare tillverkades av.

Slets från hyllorna

Den 15 maj 1940 började nylonstrumpor säljas och det blev en enorm succé. Över hela USA rusade kvinnorna till varuhusen och även om expediterna hade fått stränga order om att endast sälja ett par per kund sålde de ändå slut redan den första dagen. Strumporna blev direkt högsta mode och det första året sålde DuPont 64 miljoner nylonstrumpor bara i USA.

Nylonstrumpepanik under kriget

Det var inte länge kvinnor kunde få tag på de glänsande, snygga strumporna innan det tog ett abrupt slut när USA gick in i andra världskriget 1942. Nylon skulle nu användas till fallskärmar och tält, men det gjorde inte produkten mindre populär. Istället blev nylonstrumpor en vara på svarta marknaden och under kriget kom strumpan till Europa där den också såldes olagligt. När kriget tog slut var kvinnor desperata efter att få tag i nylonstrumpor och det tog ett helt år innan DuPont kunde hålla jämna steg med efterfrågan. Populariteten har inte sjunkit sedan dess och som tur är för oss finns det idag alltid nylonstrumpor att få tag på i affärerna.

Tips och råd rörande nylonstrumpor

  • Strumpans tjocklek anges i denier. 15–30 denier är tunt, 30–40 är tjockt medan 40 denier eller över är mycket tjockt.
  • Ju mer elastan som finns i strumporna desto mer elastiska kommer de att vara och desto bättre passform får de.
  • Vill du framhäva dina ben ska du välja en färg som står i kontrast med resten av din look och tvärtom ska du välja strumpor i samma nyans om du vill nedtona benen.
  • Tvätta alltid dina nylonstrumpor för hand eller i en tvättpåse i 30 grader i tvättmaskinen.
Nettobladet