Njut av säsongens äpplen

Härligt saftiga, krispiga äpplen – finns det något bättre? Just nu är det säsong för höstäpplen och vi tipsar om hur du använder dem bäst.

Mosa dem

Äpplen är svåra att frysa in eftersom de bara blir bruna och vattniga, men om du kokar dem till mos först är det lätt att frysa in moset och använda det i kakor och matlagning.

Gör så här: Skala äpplena, eller låt skalet sitta kvar för en kraftigare smak. Ta bort kärnhuset och koka äpplena med en liten skvätt vatten i botten. Smaka av med socker och kryddor eller låt moset vara naturellt. Mosa äpplena med en gaffel om du tycker det behövs. Låt svalna och frys ned i fryspåsar.

Torka dem

Torkade äppelskivor smakar fantastiskt och kan användas t.ex. i sallader eller som snack. Tunna torkade äppelskivor är också snygga i juldekorationer.

Gör så här: Kärna ur äpplena och skär dem sedan i tunna, tunna skivor – använd gärna en mandolin. Lägg äppelskivorna på bakplåtspapper och strö över lite socker. Baka äppelskivorna i ugnen på 110-120 grader på varmluft i ca 2 timmar tills de är helt torra och krispiga. Har du en frukttork använder du naturligtvis den.

Baka dem

Alla familjer har sitt eget fantastiska recept på äppelkaka, så fråga om du kan få det hemliga receptet, experimentera med det och baka massor med äppelkakor. Du kan också baka hela äpplen och servera som dessert.

Gör så här: Kärna ur äpplena och ställ dem hela i en ugnsfast form. Fyll hålet med marsipan eller nötter och baka äpplena i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader – håll koll på dem och ta ut dem före de är helt genombakade. Servera med glass, crème fraîche eller grädde.

Använd äpplen i middagen

Äpplen smakar riktigt gott i mat. Särskilt bra passar äpplen till fläskkött. Servera stekta äppelklyftor till fläskkotletter eller riv ner ett äpple i köttbullefärsen. Äpplets syra passar bra tillsammans med kött med ”fet” smak, t.ex. anka, bacon och fläsk.

Gör juice av dem

Har du en juicemaskin får du inte försitta chansen att juica äpplena. Äppeljuice smakar fantastiskt bara som det är, men prova även att juica äpplen tillsammans med ingefära, apelsin, spenat eller morötter.

Nettobladet