Nu är det dags att plantera vårblommorna

Även om trädgården fortfarande är full av vackra sommarblommor och perenner är det nu du ska plantera om du drömmer om en trädgård med tulpaner, krokus och påskliljor till nästa vår.

Plantera på hösten

I september och oktober är det dags att plantera vårens blomsterlökar. Tumregeln är att ju tidigare du planterar på hösten, desto tidigare kommer lökarna att blomma på våren. Så planterar du lökarna några veckor senare kommer du kanske (och bara kanske) att få tulpaner och andra blommor att blomma senare.  Kom ihåg att titta på förpackningen när lökarna blommar.

Köp blomsterlökar så snart de finns i affären

I september och oktober är det dags att plantera vårens blomsterlökar och det är bra att köpa lökarna så snart de finns i affären, så är du säker på att de är så bra som möjligt.

Se efter på lökarna om de ser bra ut och om det bruna ytterlagret är så intakt som möjligt. Torra, inskrumpna lökar eller lökar som har en slemmig yta eller fläckar ska du låta ligga kvar.

Lökarna ska ligga torrt tills de ska planteras.

Så planterar du lökarna

  • Om du drömmer om en blomsterexplosion på våren ska du plantera lökarna på samma djup. Ju djupare ner du planterar dem, desto senare blommar de.
  • Som tumregel ska du plantera lökarna i ett hål som är tre gånger som djupt som löken är lång från botten till spets.
  • Plantera lökarna med ett avstånd på ca 15 cm.
  • Lökarna ska sättas med den spetsiga delen uppåt.
  • Blanda ev. ner lite sand eller grus i jorden om den är för lerhaltig – vårlökar är härdiga plantor som tycker bäst om när det är lite torrt.

Tips till vackra vårrabatter

  • Gör överdådiga, vackra rabatter med t.ex. tulpaner och plantera 5 olika färger i samma rabatt. Välj färger som matchar och blanda lökarna. Kasta ut dem i rabatten så får du ett blandat och slumpmässigt intryck. Gräv ner lökarna där de hamnade.
  • Plantera många lökar av samma sort, t.ex. krokus, i rader längs häckar. Du kan också plantera dem ytterst i en rund rabatt så att de bildar en krans.
  • Plantera lökarna samlat i ”klumpar” så de bildar vackra färgzoner i trädgården.
Nettobladet