Nu ska vi baka!

Det är härligt att vara i köket med barnen och baka. Men det krävs lite förberedelse för att det ska bli en trevlig stund för både barn och vuxna. Vi ger tips på hur ni får en trevlig bakdag.

Låt det ta tid

Det kan ta lång tid att baka med barn – de är inte särskilt effektiva bagare, så sätt av lite extratid och låt barnen gå ifrån för att leka om det blir för tråkigt för dem. De kommer tillbaka senare. En positiv upplevelse gör att de vill baka nästa gång också.

Mät upp alla ingredienser

Mät i förväg upp alla ingredienser till bullarna, pajen eller kakorna i olika skålar. Då kan ni leka TV-kök där ditt barn häller ner ingredienserna i samma skål och blandar – precis som kockarna på TV.

Förbered kakdegen

Ska ni baka småkakor kan du förbereda kakdegen så att de små bara behöver rulla ut den och sticka ut kakorna. Ta fram roliga formar så att barnen kan välja mellan flera olika.

Övning ger färdighet

Börja med ett enkelt recept med få ingredienser. Hemmabakade kakor smakar alltid gott, så gör inte projektet svårare än nödvändigt.

Varje barn får sina kakor

Om det är flera barn som bakar är det en bra idé att baka småkakor eller muffins. Ge varje barn en plåt och skriv namn på bakplåtspappret så att de inte blandas ihop.

Dags att dekorera

Det roligaste är att dekorera. Gör flera olika glasyrfärger med fruktfärg och lägg fram penslar (det går bra att använda penslar från målarlådor – bara de är oanvända). Ställ fram olika sorters strössel och toppings så att fantasin kan flöda fritt.

När kakorna är färdiga är det dags att duka fint och njuta av det goda hemmabaket.

Nettobladet