Olika sorters te, olika bryggsätt

Te är den dryck som dricks av flest människor i världen, näst efter vatten. Te från tebuskens blad finns i fyra varianter som skiljer sig mycket åt, och de ska inte heller bryggas på samma sätt.

Vitt te

Vitt te är den renaste och minst bearbetade av alla tesorter. Det består av färska blad från tebusken som plockas före de blommar. Smaken är mycket mild och det innehåller mycket lite koffein.

Gör så här: Använd ca ½ tsk teblad per kopp. Låt vattnet koka upp och låt det sedan stå ca 10 minuter tills det har svalnat till ca 70 grader före du häller på det på tebladen.

Grönt te

Grönt te kommer från de gröna bladen på tebusken och har endast torkats. Det är den tesort som föredras i de flesta asiatiska länder.  Teet har låg koffeinhalt och är fullt av antioxidanter.  Du kan ofta hitta grönt te med tillsatser av frukt eller blommor för att ge smak och doft.

Gör så här: Använd ca ½ tsk teblad per kopp. Låt vattnet koka upp och låt det sedan stå ca 10 minuter tills det har svalnat till ca 70 grader före du häller på det på tebladen.

Oolong-te

Oolong-te är en mycket eftertraktad tesort av tekännare. Det är en tesort som ligger mellan grönt och svart te. Oolong framställs på samma sätt som svart te, men har endast oxiderat 30-60 %. Det blir aldrig bittert oavsett hur länge det drar och innehåller även mindre koffein än svart te.

Gör så här: Använd ca 1 tsk teblad per kopp.  Häll kokt vatten, 90-100 grader, över tebladen.

Svart te

Svart te är den tesort som de flesta känner till och förknippar med "riktigt" te. Svart te är gröna teblad som efter den första torkningen rullas ihop och sedan ligger och oxiderar medan de mörknar. När bladen har oxiderat färdigt och fått den färg man önskar värms de upp för att stoppa oxideringen. Svart te har den högsta koffeinhalten och smaksätts ofta. Earl Gray är t.ex. svart te med tillsatt bergamottolja.

Gör så här: Använd ca 1 tsk teblad per kopp.  Häll kokt vatten, ca 100 grader, över tebladen.

Nettobladet