Påskäggspyssel för alla

Egna påskägg på tre sätt

Påsklovet väntar runt hörnet och det är tid att börja göra påskkort, påskdekorationer och påskägg i alla varianter. Och kanske tittar påskharen förbi så att både unga och gamla kan gå på påskäggsjakt i trädgården eller ute i naturen. Här får du tre idéer på hemmagjorda påskägg som du kan göra tillsammans med barnen.

 

Det klassiska påskägget fyllt med godis

Ett fint, tvådelat påskägg av papp med vackert mönster väcker glada påskminnen hos de flesta. Äggen finns i olika storlekar och är perfekta att gömma i trädgården så att både barn och vuxna kan ge sig ut på äggjakt till påsklunchen. Det är en kul tradition som är ett bra avbrott i stillasittandet runt bordet – och som ger härligt röda kinder. Fyll barnens ägg med chokladägg, chokladharar och kanske ett litet paket LEGO eller en liten nalle och ge de vuxna goda chokladägg med marsipan- eller nougatfyllning.

 

Tips!

Ta med en fin flätad korg och lägg äggen i den. I den kan du också ha med lite juice och en kaffetermos om ni tänker vara ute i naturen lite längre.

 

Dekorerade ägg med pärlor, paljetter och band
Att blåsa ur ägg är en annan av påskens många traditioner. Istället för att måla dem kan ni pynta dem med paljetter, pärlor och vackra silkesband. Eller göra en söt figur genom att klä ägget med tyg, klistra på ögon och använda piprensare som armar, ben och öron. De färdiga konstverken blir fina dekorationer att hänga på en gren eller ställa på bordet.

 

Tips!

Ni kan också skära bort äggets topp, fylla ägget med bomull och så krasse i det – en påskklassiker som både är en fin dekoration och smakar bra på äggmackan.

 

Måla påskägg av sten

De flesta barn älskar att måla på stenar och det kan bli en riktigt mysig påskaktivitet. Börja med att gå ut i skogen eller på stranden där ni letar efter fina, släta stenar. Tvätta av dem och sen är ni redo att måla. Använd akrylfärg i olika färger och förvandla stenarna till vackert mönstrade påskägg, knallgula kycklingar och söta påskharar. Låt de fina, färgglada stenarna dekorera påskbordet.

Tips!

Du kan också använda de målade stenarna som placeringskort. Skriv namnen med en stor, svart tuschpenna – det ger påskbordet en extra personlig känsla.

Nettobladet