Påskbord: Tre olika slags bordsdekorationer

Vill du ha ett traditionellt, stilrent eller barnvänligt påskbord? Vi har dukat tre vackra påskbord med väldigt olika dekorationer. Plocka idéerna till din favorit härifrån.

Det stilrena påskbordet

Det här bordet hålls i neutrala och dämpade färger för en enkel och stilren design. Ta in våren på bordet med kvistar från trädgården eller blommor och kvistar från blomsterhandlaren.

 

SERVETT MED ÄGG

Servett med ägg, gör så här:

Vik servetten och lägg den vinklad som en trekant och se till att de två spetsarna på sidorna är jämnt vikta. Rulla sedan spetsen i mitten mot långsidan tills du har en ”servettkorv”. Lägg ett ägg i mitten och vik upp långsidorna runt ägget. Fäst sedan de två sidorna med ett snöre eller vackert band som passar till det färgtema som resten av dukningen går i. Rita på ett litet glatt ansikte, en liten kanin eller använd ägget som placeringskort och skriv namn på det med en svart tuschpenna. 

 

BON MED FJÄDRAR OCH ÄGG

Bon med fjädrar och ägg, gör så här:

Använd vackra vårkvistar som en del av bordsdekorationen. Ta 2–3 stycken av de tunnare grenarna, böj dem till en cirkel – utan att knäcka dem – och knyt ihop med ett snöre eller band. Gör gärna flera cirklar i olika storlekar och lägg ut på ditt påskbord för en naturlig och ”slumpartad” design. När du har lagt ut cirklarna på bordet lägger du vita fjädrar i mitten av varje cirkel och sedan ett par påskägg i mitten. Fjädrar kan du köpa i hobbybutiker och som ägg till bona kan du antingen använda riktiga, kokta ägg, dragéägg, marsipanägg eller liknande – bara fantasin sätter gränser.

 

KVIST MED ÄGG

Kvist med ägg, gör så här:

Sätt ner några vackra vårkvistar i en fin fasettslipad vas och häng upp enkelt dekorerade påskägg och små söta påskharar för att ge bordsdukningen lite höjd och volym.

Det traditionella påskbordet

Det här bordet hålls i traditionella påskfärger där gult är den primära färgen. Påskstämningen kommer från påskliljor, videkvistar och äggskal med krasse. Bordet dekoreras i naturfärger med linneduk, påskharar i trä samt blommor och kvistar.

 

ÄGG I GLASKUPOL

Ägg i glaskupol, gör så här:

Använd en vacker glaskupol som den primära dekorationen och lägg ner båda bruna och vita ägg. Dessutom kan man kombinera de bruna och vita äggen med ägg färgade med naturliga färger. De kommer att ge en jordnära och matt finish. För att ge de vita äggen en fin, gulaktig nyans har de kokats i vatten med spenat och sedan fått svalna i det gröngula vattnet över natten. Runt glasbehållaren har vi knutit segelgarn för att understryka det jordnära uttrycket.

 

SERVETT MED KVIST OCH LJUS I ÄGG

Servett med kvist och ljus i ägg, gör så här:

Vik servetten till en rektangel, knyt segelgarn löst runt servetten och lägg en videkvist i mitten. Som en extra bordsdekoration kan du sätta äggskal med värmeljus i äggkoppar. När du förbereder äggskalen ska du knacka lätt på toppen av det råa ägget, göra ett hål och sedan kan du hälla ut äggvitan och äggulan ur skalet. Skölj ägget och sätt ett värmeljus i mitten.

 

ÄGG MED KRASSE

Ägg i krasse, gör så här:

Knacka lätt på toppen av det råa ägget, gör ett hål, häll ut äggvita och äggula och skölj skalet noggrant. Om du har gott om tid kan du så frön i bomull direkt i äggskalen. På mindre än en vecka har du små plantor med krasse som du kan servera till dina gäster i de tömda äggskalen. Om du däremot har ont om tid kan du köpa ett paket krasse som du delar i små bitar och sätter ner i äggskalen innan dina gäster kommer. Sätt ut några ägg med krasse på bordet för en rolig och alternativ bordsdukning.

 

Det barnvänliga påskbordet

Det här bordet har många färger och ett barnvänligt uttryck med finurliga detaljer.

 

PÅSKÄGG OCH KRASSEÄGG

Påskägg och krasseägg, gör så här:

Påskägg: Ta ett traditionellt påskägg i papp och använd det som skål till påskgodiset istället för vanliga skålar. Eftersom det finns många påskäggsvarianter kan du välja det som tilltalar dig mest eller passar ditt färgtema och därigenom skapa ett personligt påskbord.

Krasseägg: Knacka lätt på toppen av det råa ägget, gör ett hål, häll ut äggvita och äggula och skölj skalet noggrant. Lägg sedan lite bomull i botten av ägget och så små krassefrön. Har du ont om tid kan du köpa ett paket krasse, bryta det i mindre bitar och lägga ner bitarna direkt i äggskalen. Limma på ögon på äggskalen så blir det små, finurliga vänner med krassehår. Ögonen kan du köpa i närmsta hobbybutik.

 

BUR MED KANIN OCH PÅSKKYCKLINGAR

Den största dekorationen på det barnvänliga påskbordet är en bur med en kanin och påskkycklingar. Sätt ut kaninen och påskkycklingarna på hö (på bilden är det pappersstrimlor från en dokumentförstörare). Barnen kan leka med djuren medan de äter eller medan de väntar på att maten ska serveras.

 

KANINSERVETT

Kaninservett, gör så här:

Kaninservett: Vik servetten och lägg den vinklad som en trekant och se till att de två spetsarna på sidorna är jämnt vikta. Rulla sedan spetsen i mitten mot långsidan tills du har en ”servettkorv”. Vik ihop korven så att sidorna blir lika långa och knyt sedan ett snöre runt om så att det liknar två kaninöron. Klipp ut ett kaninansikte i papp och rita på morrhår, tänder och nos. Lägg sedan det tecknade kaninansiktet på den vikta servetten.

Nettobladet