Perfekta snacks: Mandlar på 8 sätt

Vi är förtjusta i mandlar och de passar inte bara bra på skyr eller sallad. De är också perfekta som mellanmål på eftermiddagen och som tilltugg till ett glas vin på fredagskvällen. Mandlar är härligt knapriga, smakar fantastiskt gott och kan varieras i det oändliga med olika kryddor och toppings. Här presenterar vi åtta olika versioner av de små, bruna godsakerna som går både snabbt och lätt att göra.

De flesta av dem kräver inte mer än två-tre ingredienser som du nog redan har hemma, så det är bara att sätta igång. Vilka snacksmandlar är dina favoriter?

1. SALTA MANDLAR

En klassiker som alltid passar. Koka 2 dl vatten och lös upp 4 msk salt i det. Låt vattnet svalna lite och häll sedan ned 200 g mandlar. Låt dra i ca 30 minuter och baka sedan mandlarna på bakplåt i ugnen i ca 20 minuter i 160 grader. Voilà – du har salta mandlar!

2. CHOKLADMANDLAR MED HAVSSALT

Det här är en lite syndigare version av mandlarna där de täcks av mörk choklad. Smält mörk choklad (100 g) över vattenbad och häll sedan ner 100 g mandlar. Blanda tills chokladen har täckt alla mandlarna. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och strö över havssalt. Låt chokladen stelna och sen har du en härlig snack att servera.

3. LAKRITSMANDLAR

Du kan enkelt smaksätta en portion mandlar med härlig lakritssmak. Häll bara 2 dl kokande vatten, 200 g mandlar, 2 msk salt och 1 msk lakritspulver i en skål och låt dra i 30 minuter. Lägg sedan mandlarna på en bakplåt och baka dem i ugnen i ca 20 minuter i 160 grader.

4. SALTA CITRONMANDLAR

Här går smaken från de söta mandlarna, den syrliga citronen och saltet ihop till en högre enhet. Rör ihop ½ dl olja, saft och rivet skal från en citron (ekologisk) och 2 msk havssalt. Häll upp 200 g skalade mandlar i ett glas, häll över citronoljan och låt dra i kylskåpet i minst 1 timme. Häll av citronoljan, häll över mandlarna på en bakplåt och baka dem i ugnen i 160 grader tills oljan har avdunstat. Strö över lite havssalt före serveringen.

5. SOJAMANDLER

Den här snacksen kan nästan inte vara enklare att göra. Häll 200 g mandlar och 3 msk soja på ett stekjärn och rosta mandlarna tills sojan har förångats. Tadaaaaa!

6. BRÄNDA MANDLAR

Klassiskt julgodis som du kan äta hela året. Häll 200 g mandlar, 2 dl socker och 1 dl vatten i en gryta och värm upp under omrörning. Fortsätt tills sockret har karamelliserats och blivit flytande. Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Bryt i mindre bitar och servera. Om du känner dig kreativ kan du även testa att forma mandlarna som en grankotte så får du både snack och dekoration i ett.

7. HONUNGSROSTADE MANDLAR

Ännu ett gott snack som du kan trolla fram på nolltid. Torrosta först 2 dl mandlar tills de är gyllene. Häll 2 msk honung på mandlarna och blanda snabbt så att honungen fördelas. Låt svalna så har du jättegoda, knapriga, söta, honungsrostade mandlar.

8. MANDLAR MED VIT CHOKLAD OCH HALLON

Mmm … De här mandlarna med söt vit choklad och syrliga hallon gör både stora och små riktigt entusiastiska. Smält vit choklad (100 g) över vattenbad och häll sedan ned 100 g mandlar. Blanda tills chokladen har täckt alla mandlarna. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och strö över frystorkat hallonpulver.

Visste du att ...?

Mandlar har blivit mer och mer populära runt om i hela världen. Här hemma äter vi fyra gånger så mycket mandlar idag som för 10 år sedan och i USA har mandeln petat ner jordnöten från förstaplatsen.

Tips! Hacka dina favoritmandlar och strö över din frukost.

 

Nettobladet