Redo för bilsemester

Nu är det dags att åka på sommarsemester. Har du fått med dig allt? Vi ger dig en kom-ihåg-lista inför bilsemestern.

Är bilen redo att köra långt?

Om du ska på bilsemester är det bra att dubbelkolla bilen.

  • Olja: Kontrollera oljenivån och ta ev. med olja i bilen. En lång tur genom Europa drar mycket olja – särskilt i lite äldre bilar.
  • Däck: Kontrollera däckens tryck och se till att ta höjd för att bilen kanske ska packas tungt. Kom ihåg att kontrollera om däcken är slitna – däckmönstret måste vara minst 1,6 mm djupt.
  • Säkerhetsutrustning: I de flesta europeiska länderna måste man ha en varningstriangel och reflexvästar i bilen. I Frankrike ska du även ha med en alkoholmätare i bilen.

Bra saker att ha med i bilen

Det går att få mycket underhållning med mobiltelefon, surfplatta och dator. Det går lätt att ladda ned och spara spel, filmer och musik på dem och de tar ingen plats.

  • Laddare: Det är smart att ha med laddare till mobil, surfplatta och dator i bilen. I nya bilar finns oftast en USB-ingång där du kan ansluta din laddare. Har du en äldre bil kan du köpa en laddare som passar i cigarettändaren.
  • Hörlurar: Med många i bilen kan ljudnivån bli hög om man lyssnar på musik eller ser på film. Se därför till att alla har hörlurar. Tänk på att små barn behöver mindre hörlurar, så att de passar ordentligt.
  • Ljudböcker: Många blir åksjuka av att sitta och läsa i bilen och därför är ljudböcker bra när man kör långt. Ljudböcker kan både lånas och köpas.

Tips!! Är ni många bilen finns det laddare mer flera kontakter, så att ni kan ladda samtidigt istället för en i taget.

Nettobladet