Redo för våren: sju tips till trädgården

Vi längtar efter att se det spira och gro i trädgården, på altanen eller på fönsterkarmen. Läs vidare och få reda på vad du behöver för att bli redo för våren.

Hämta inspiration i trädgårdsböcker

Få en bra start genom att investera i lite litteratur. Oavsett om du vill lära dig mer om kryddörter, blomsterfrön eller hur du bäst planerar om växter finns det massor av inspiration att hämta. Och även om du bor i en liten lägenhet i stan kan du släppa loss din inre trädgårdsmänniska. Plantera exempelvis fruktträd i krukor eller odla kryddörter i din altanlåda.

Läs mer:
Så får du en (nästan) insektsfri sommer

Förgro på fönsterkarmen

Med kraftiga fiberkrukor är det lätt att börja förgro växter. Välj dina favoritfrön och plantera dem i var sin fiberkruka – det är trevligt och kul, och det är svårt att inte känna vårstämningen när de små fröna börjar gro i fönsterkarmen. Det smarta med fiberkrukor är att du kan plantera ut hela krukan i trädgården eller på altanen eftersom de snabbt förmultnar.

Ta hand om dina nya plantor

Oavsett om du planerar att anlägga en stor köksträdgård eller bara har ett par krukor med kryddörter på altanen går det inte att vara utan redskap som planteringsspade och kultivator. Att använda dem gör att du kan ta hand om dina växter utan att skada dess rötter.

Skydda de små groddarna

Med en smart växttunnel kan du ge dina grönsaker och örter bästa möjliga start i det omväxlande vårvädret. Växttunneln skapar samma klimat som ett vanligt växthus så du skyddar de små groddarna mot dåligt väder och skadedjur. Och så kan du redan nu börja så de härdigaste grönsakerna som rädisor, kål, morötter och jordärtskockor.

Ett växthus för dig som drömmer om ett drivhus

Bor du i lägenhet utan trädgård eller om du inte har plats för ett drivhus i trädgården så är ett mindre växthus ett bra alternativ för att göra det mysigt på altanen eller terrassen. Det finns många olika varianter på marknaden och några av de smartare är de som är tillverkade av tjock plast som du kan vika ut när säsongen startar. Ett växthus är perfekt för att plantera dina förgrodda växter när det inte längre är risk för frost, eller för att ställa växter som behöver lite mer värme än vad den svenska sommaren kan erbjuda.

Fina skyltar

Pricken över i till dina kryddörter och grönsaker är små skyltar med sirlig skrift så att du kan hålla ordning på dem. Det är både praktiskt så att du kommer ihåg vad du har planterat och var, men ger också en trevlig och personlig känsla.

Klipp, klipp, klipp!

En rejäl sekatör är oumbärlig för gröna fingrar. Använd den för att trimma äppelträdet i trädgården, klippa bort vissna grenar från tomatplantan eller kanske klippa en ros från rosenbusken att sätta i en vas inomhus.

Nettobladet