Rengör dina penslar och rollers

Rengör dina penslar och rollers direkt när du har använt dem så håller de längre och du kan använda dem om och om igen. Vi berättar hur du lättast rengör dem och hur du kan få nytt liv i gamla penslar.

Förvara dina penslar och rollers i en plastpåse

När du håller på med ditt målningsprojekt kan du spara massor med arbete genom att förvara dina målarpenslar och rollers i en lufttät plastpåse så att de inte torkar ut. Du kan förvara dina målarverktyg på det sättet i några dagar. Om du märker att det kommer att ta längre tid innan du kan fortsätta med ditt målningsprojekt behöver du rengöra penslarna.

Rengör penslar med rengöringsmedel

Om man målar med vattenbaserad färg är det enkelt att rengöra penslarna. Skölj dem i ljummet vatten tills vattnet börjar bli klart. Häll på lite diskmedel på penseln och gnugga in det ordentligt i penselhåren. Skölj noggrant tills vattnet är klart och penseln ren, och tryck ut vattnet ur penseln innan du låter den torka.

Brunsåpa till terpentinbaserad färg och lack

Har du målat med terpentinbaserad färg (även kallad oljefärg eller alkydfärg) kan du inte rengöra dina penslar med vatten, utan måste använda brunsåpa. Gnugga in ordentligt med brunsåpa i penseln och se hur färgen löses upp. Skölj med ljummet vatten och upprepa om penseln inte blev helt ren.

Torka penslarna på rätt sätt

När penslarna är rena för du ihop håren så att de inte spretar, utan ligger tillsammans. Lägg penslarna så att de vilar på en kant och så att penselhåren inte vidrör något, utan hänger fritt.

Låt inte penslarna torka när de står på håren, för då blir de skeva och omöjliga att arbeta med nästa gång. Låt dem inte heller torka med penselhuvudet uppåt, för då rinner det ner vatten i hårfästet vilket betyder att det finns risk att vattnet löser upp limmet som håren är fästa med.

Rengöra rollers

Rollern är full av färg när du har använt den färdigt och kanske vill du helst bara kasta den. Men det går alldeles utmärkt att använda en roller många gånger om du ser till att rengöra den.

  • Ta bort så mycket färg från rollern som möjligt genom att rulla den på en tidning.
  • Ta av rollern från skaftet och skölj den under rinnande vatten. Massera rullen så att du hela tiden trycker ut färg och vatten ur den.
  • När vattnet börjar bli klart kan du tvätta den med lite diskmedel som löser upp och får bort den sista färgen.
  • Rengör skaftet ordentligt så att det också är fritt från målarfärg.
  • Sätt tillbaka rollern på skaftet och slå på den så att den snurrar runt och centrifugalkraften tar bort det resterande vattnet. Det stänker rejält, så gör det utomhus och behåll målarkläderna på medan du gör det.

Rädda gamla penslar

När färgen har torkat in i penslar är det som regel för sent att använda dem igen, men du kan prova den här metoden.

  • Täck penselhåren med brunsåpa och lägg penseln i en lufttät plastpåse eller packa in penselhuvudet i aluminiumfolie.
  • Låt penseln dra i brunsåpa några dagar tills den torra färgen har lösts upp och släpper från penselhåren.
  • Ta ut penseln och skölj under rinnande vatten.

Om du har tur har du nu en ren och fin pensel, och det kan vara värt att testa om det är en bra pensel som du gärna använder.

Nettobladet