Röj bort röran – 8 enkla tips

Att röja bort röran handlar inte bara om att städa undan så att det ser fint ut, utan också om att gå igenom gömmorna och röja upp mentalt. Få de 8 bästa tipsen på hur du börjar röja och rensa.

Börja med små uppgifter

Det kan vara för oöverskådligt om du ska röja i hela huset, så starta smått med en enkel, överskådlig uppgift. Om du vill få ordning i köket kan du t.ex. starta med en kökslåda eller skåpet under vasken.

Välj enkla uppgifter

Man måste öva på att röja och rensa – vissa är bättre på det än andra. Börja med att röja i saker som du inte har några större känslor för, t.ex. tidningar, lådan med vantar och mössor eller kryddhyllan. Fundera inte så mycket på varje enskild sak utan ta snabba beslut. Längre ner får du tips på bra frågor du kan ställa dig själv om du känner dig osäker på om något ska slängas.

Spara inte på saker 'för säkerhets skull'. Det blir stökigt JUST för att man sparar på allt.

Gör en plan

Gör en plan för var du ska börja och var du ska sluta. Dela ev. upp planen i delmål om du har svårt att få en överblick. Tänk på att det tar tid att röja och rensa och att ibland kan ett rum eller skåp ta längre tid än vad du hade räknat med.

Sortera i olika högar

Sorterar sakerna i flera olika högar och ha påsar och stora sopsäckar redo så att det som ska slängas slängs direkt:

 • en behålla-hög
 • en kasta-hög
 • en transit-hög
 • en kanske-hög

I transit-högen lägger du saker som du vill behålla men som ska ligga i ett annat rum. Du kan också välja att göra en hög med saker som ska ges bort, säljas på loppmarknad eller som du är osäker på och vill fundera ett varv till på.

Sätt ett datum för när sakerna ska slängas

Om du har en hög med saker som ska till loppmarknad eller som du ska fundera på kan du sätta ett datum för när de ska vara borta. Var ärlig mot dig själv och om du inte lämnar vidare sakerna eller tar dem till loppmarknaden som planerat så släng dem efter t.ex. 3 månader.

Var sak på sin plats

Något som ofta gör det stökigt är att saker inte har en fast plats. När du röjer kan du bestämma var sakerna du behåller ska förvaras. Använd korgar, lådor och liknande för att förvara dina saker så att det är lätt både att hitta dem och lägga tillbaka dem på rätt plats. Det gör också att ditt hem ser mer organiserat ut, t.ex. att cykellamporna inte bara ligger slängda på byrån, utan i en skål eller liten låda som är avsedd för det.

Bra frågor du kan ställa dig själv när du sorterar

 • Har jag använt den här saken det senaste året?
 • Skulle jag köpa den här saken om jag stod i en butik och tittade på den?
 • Är det för att jag har betalt mycket pengar för saken som jag inte kan slänga eller ge bort den?
 • Har jag känslor knutna till den här saken? 
 • Har jag liknande saker som jag kan använda istället?
 • Passar den här saken i mitt liv eller min bostad?
 • Sparar jag den här saken för att jag har tänkt reparera den? Hur realistiskt är det att jag faktiskt gör det?
 • När har jag tänkt mig använda den här saken och hur realistiskt är det att jag faktiskt använder den?

Ge dig själv beröm

Kom ihåg att berömma dina framsteg. Klappa dig själv på axeln och säg att det är bra att du har börjat och att du gör ett bra jobb.

Nettobladet