Roliga och läskiga pumpor till halloween

Alla helgons afton – eller halloween – infaller den 31 oktober varje år. De flesta vuxna idag har nog vuxit upp med att trick or treat, utskurna pumpor och makaber utklädnad är något som tillhör den amerikanska kulturen. Dock har traditionen långsamt blivit stor även i Sverige under de senaste 10–15 åren och går inte att komma undan idag.

Halloween är ett överdåd av rusk, skräck och sagor. Men det är inte bara utklädnaden som är viktig, utan också att dekorera i och utanför hemmet. Och vad signalerar ”halloween” mer än en jack-o’-lantern, en orange pumpa med lysande ögon och ett djävulskt leende?

 

Läs också:
Läskiga snacks och dekorationer till halloween

För att komma i rätt stämning är pumpor absolut nödvändiga. Din pumpa behöver inte ha det klassiska utseendet med utskurna trekantiga ögon och vassa tänder. Testa att tejpa på maskeringstejp i olika mönster och spraymåla pumpan. När färgen har torkat drar du bara av tejpen och vips har du pumpor med häftiga mönster!

Det finns massor med schabloner online som du kan testa dig fram med. Skriv ut en bild som du vill använda som mall och tejpa fast pappret på pumpan. Bilden ska göras så stor som möjligt så att du lätt kan skära längs silhuettens kanter.

VAD GÖR JAG MED INNANMÄTET? 

När du gröper ur din halloween-pumpa är det onödigt att slänga innanmätet. Både kärnorna och köttet kan användas till mumsigheter i köket:

Pumpakärnor: Finns det något godare än rostade pumpakärnor? Nej! Så se till att ta till vara dem och skölja, torka och rosta dem så att du har fantastiskt goda kärnor att strö över din sallad. Rostar du dem i honung istället för salt kan du också strö över pumpakärnorna på din skyr eller yoghurt på morgonen.

Pumpakött: Höst innebär soppa och köttet i din pumpa kan du förvandla till härlig, krämig sådan. Har du mer pumpakött över än du behöver kan du använda det när du bakar, på samma sätt som du använder rivna morötter – och här passar de rostade kärnorna också perfekt.

Tips: Har du inte plats för en pumpa hemma hos dig kan du göra söta små lyktor av rovor istället. Det är en gammal dansk tradition som med tiden har konkurrerats ut av den stora, orange lanternan.

Nettobladet