7 tips för en insektsfri sommar

Så får du en (nästan) insektsfri sommar

Det går nog inte att göra sommaren helt insektsfri, och det skulle inte heller vara bra eftersom insekter är viktiga nyttodjur. Ändå kan det vara irriterande när de stör en härlig stund på terrassen eller surrar runt i sovrummet på natten. Vi ger dig sju tips på en (nästan) insektsfri sommar.

Få bort getingar med sura saker

Getingar tycker om söta dofter och inte om sura lukter. Ställ en skål vinäger på bordet när ni äter så håller getingarna sig borta.

Sätt upp getingfällor

Locka bort getingar och andra irriterande insekter från din favoritplats i trädgården genom att sätta upp en getingfälla. Den lockar till sig getingarna och fångar dem. Du kan antingen köpa en getingfälla eller göra en egen.

Så här gör du en getingfälla:

  • Skär en 1½ liter mineralvattenflaska på mitten.
  • Vänd den översta delen och sätt ner den så att den blir en tratt ner i bottendelen.
  • Häll ner lite saft, juice eller sockervatten som kan locka till sig insekter i flaskan. Insekterna fångas i flaskan när de kryper ner genom tratten och hittar inte ut igen.

Tips! Hittar du ett getingbo som stör ska du kontakta en professionell skadedjursbekämpare för att ta bort det.

Spreja bort insekterna.

När du sitter utomhus och störs av surrande getingar och bin kan du spreja på dem med vatten. Insekterna tror att det regnar och flyger tillbaka till sitt bo.

Fånga insekter med UV-ljus

En insektsfångare med UV-ljus är ett perfekt och giftfritt sätt att slippa irriterande insekter. UV-ljuset lockar till sig insekterna som får en elektrisk stöt och dör när de flyger mot det elektriska gallret som omger UV-lampan. Du kan använda lampan båda inne och ute, men om den hänger inomhus och fönster och dörrar är öppna riskerar du att locka in fler insekter.

Insektsnät framför dörrar och fönster

Det är härligt att ha fönster och dörrar öppna under sommaren, men det innebär också att det flyger in flugor, mygg och andra insekter i huset. Häng upp myggnät framför fönster som står öppna eller köp färdiga lösningar som är enkla att montera.

Sov med myggnät

Även om du stänger dörrar och fönster och går på myggjakt på kvällen kan det ändå smyga sig in en blodtörstig liten insekt.  Särskilt i barnrummet är ett nät en enkel lösning som gör att de små sötnosarna slipper vakna med kliande bett på morgonen eller efter en middagslur.

Inhys insekterna på hotell

Det kan låta som en märklig lösning på irriterande insekter att ge dem någonstans att bo. Men bin, humlor och getingar är nyttodjur som pollinerar blommor, är mat för fåglar och bekämpar skadedjur som exempelvis bladlöss. Sätt upp ett insektshotell i trädgården där de inte stör dig och så bestämmer du var de ska bo. På det viset blir det lättare att leva i fred med varandra.

Nettobladet