Salt är inte bara salt

Salt är inte bara salt. Det finns många varianter och saltutvinningsmetoder. Vi dyker ner i salter och lär dig mer om allt från det fina bordssaltet till det exotiska Himalayasaltet.

Så gör man salt

Det finns tre grundtekniker för att utvinna salt:

Vakuumsalt som är den mest utbredda metoden. Här hämtar man upp salt från en saltfyndighet (en slags underjordisk saltbubbla) med hjälp av vattentryck och sedan indunstas saltet.

Havssalt där man låter havsvatten avdunsta antingen i solen i stora dammar eller i öppna kar där man kokar bort vattnet. Havssalt innehåller ofta fler mineraler än vanligt salt.

Stensalt där saltet bryts i gruvor för att sedan krossas och siktas.

Typer av salt

Under de senaste åren har salt blivit en gourmetkrydda. Vissa väljer speciella salttyper eftersom de menar att de är hälsosammare än andra.

Himalayasalt är rosa och kommer från en saltgruva i Punjab-regionen i Pakistan. Saltet kommer från ett urhav som torkade ut och vissa menar därför att saltet är hälsosammare och renare än andra saltsorter och innehåller fler bra mineraler eftersom det inte har utsatts för gifter m.m.

Örtsalt är salt där olika örter har tillsatts för att ge smak. Vanligen är salthalten lägre än hos vanligt salt eftersom örterna är iblandade.

Flingsalt är salt i tunna flingor som strös över sallader eller som vacker dekoration på chokladkakan. Det är även trevligt att ha i saltkaret på bordet.

Fint salt är vanligt hushållssalt där klumpförebyggande medel och jod, vilket rekommenderas av Livsmedelsverket, har tillsats.

Grovt salt är, precis som fint salt, den vanligaste saltsorten. Klumpförebyggande medel och jod, vilket rekommenderas av Livsmedelsverket, har tillsats.

Nettobladet