Sex festliga idéer till nyårsbordet

Till en bra nyårsfest hör ett vackert och festligt dukat nyårsbord. Här får du sex enkla idéer till både dekorativa servetter, bordsdukning och fint pynt.

Den här enda kvällen per år är det helt okej att kasta de klassiska bordsdukningsreglerna över bord och släppa loss fantasin med massor med färg, guld och glitter som får ditt nyårsbord att stråla. Det är dock fortfarande smart att välja ett färgtema som röd tråd, så att det inte spretar i för många olika riktningar. Duka t.ex. bordet med mjuka, dämpade färger som vitt eller grått och gå sedan all-in med guldiga och glittriga dekorationer.

Var kreativ med besticken

Det finns formella regler om hur besticken ska ligga, men glöm allt om det och placera dem som du har lust. Knyt ett band om besticken tillsammans med en liten kvist eller blomma – det ser fint och inbjudande ut. Eller prova dig fram genom att placera besticken omväxlande upp och ner bredvid tallrikarna. På det sätter blir besticken en fin och skulptural del av nyårsdekorationerna.

Vik stjärnor av servetter

En servett är inte bara praktiskt när ni njuter av middagen, den kan också vara en tongivande del av dukningen. Vik till exempel en pappersservett till en fin stjärna. Du lär dig hur du ska göra i videon HÄR.

Dekorera med guld och glitter

En vacker och festlig idé till dekorationerna är en vacker girlang med guldfjädrar som du snabbt kan göra själv. Köp vita fjädrar, spraya guldglitter på spetsarna och låt de gnistrande fjädrarna hänga ner från taket. Du kan även använda guldigt och vitt silkespapper för att göra dekorativa tofsar. Häng dem i ett band från taket för att skapa massor med nyårsstämning.

Små kristallvaser med färska blommor

Färska blommor är både vackra och höjer feststämningen. Istället för att köpa en stor, överdådig bukett till en vas kan du istället välja några enstaka, unika blommor och sätta ut dem på bordet i små fina kristallvaser. Det ger en speciell stämning och så finns det fortfarande plats till den goda nyårsmaten.

Lägg ut små presenter till dina gäster

Skäm bort dina gäster och lägg en liten personlig present som passar bra till nyårsdagsmorgonen på varje tallrik. Det kan vara två värktabletter och en liten påse chips, ett trevligt magasin eller kanske en inbjudan att träffas och gå en promenad tillsammans längs tomma och stilla gator.

Nettobladet