Sju bra skäl att äta ekologiskt

Du vet säkert att du undviker bekämpningsmedel när du väljer ekologiskt, men är det egentligen nyttigare? Och vilka andra bonusar innebär det? Läs vidare och lär dig mer om ekologisk mat.

Du undviker rester av bekämpningsmedel

När du äter ekologiskt slipper du rester av bekämpningsmedel i maten. Ekologiska matvaror är inte besprutade med de gifter som annars används för att bekämpa ogräs och hålla insekter och svampar borta.

Du hjälper till att skydda grundvattnet

Det svenska grundvattnet är unikt och ett av de bästa i världen. Därför måste vi ta väl hand om det. När du väljer ekologiskt bidrar du till att minska mängden bekämpningsmedel som släpps ut i grundvattnet så att vi kan fortsätta ha rent vatten i kranarna.

Att köpa 1 liter ekologisk mjölk innebär att du skyddar 200 liter grundvatten, 1 ekologiskt ägg skyddar 50 liter grundvatten och 1 kg ekologiska morötter skyddar 20 liter.

Din mat smakar mer

Ekologiska bönder ger sina grönsaker, frukter och djur bästa möjliga och naturliga förutsättningar. Och det kan man smaka. Ekologiska äpplen smakar mer eftersom de innehåller 4–6,7 procent mer socker och ekologiska kor producerar mjölk med mer smak eftersom de får en mer varierad kost. Det är kanske också därför ekologiska varor ofta vinner gourmetpriser.

Du slipper 330 e-nummer

När du äter ekologiskt får du rena varor. Ekologiska varor har sin naturliga färg, smak och hållbarhet. Här är nämligen bara 49 av de 379 livsmedelstillsatserna tillåtna. Det gäller t.ex. guarkärnmjöl (E412) som framställs av guarväxten och används för att ge ketchup och dressingar rätt konsistens.

Du tar hand om våra djur

Djurens välfärd är en viktig del i ekologiskt lantbruk. Ekologiskt uppfödda höns, kor, grisar och andra djur har gott om plats att röra sig på, äter ekologiskt grovfoder och kan gå ut under bar himmel när årstiden tillåter.

Du tar hand om naturen

Ekologiska bönder använder inte bekämpningsmedel som kan förorena grundvattnet, skada djurlivet eller utrota växter. De använder också mindre mängd gödning än icke-ekologiska bönder. Därför finns det i genomsnitt 30 procent fler vilda växter och djur på ekologiska marker.

Du använder det sunda förnuftet

Många konsumenter menar att ekologisk mat är nyttigare, men begreppet ”nyttigt” är komplicerat att mäta. Att maten är ekologisk innebär dock en positiv skillnad för din hälsa. Ekologisk mjölk innehåller t.ex. mer av de nyttiga omega-3-fettsyrorna, det är mer naturliga ämnen i ekologiska blåbär och kött från ekologiska kor som har fötts upp på gräs innehåller fler vitaminer.

Nettobladet