Sköna bönor

Bönor är billiga, nyttiga och helt klart en råvara som har fått en renässans på senare tid. Vi berättar om de vanligaste typerna av bönor och hur du använder dem.

Vilka bönor ska jag välja?

Det finns flera sorters bönor att testa om du vill äta hälsosamt. Vi har satt ihop en lista på några av de populäraste bönorna och ger förslag på hur du kan använda dem.

Kikärtor

Kikärtor känner de flesta till. Kikärtor har en nötaktig smak och du kan använda dem till många olika rätter, t.ex. hummus. Lägg kikärtorna i blöt över natten och koka dem i 30–40 minuter. Mixa dem sedan med rapsolja och lite mager grekisk yoghurt. Då får du en krämig hummus som du kan äta med lite bröd.

Bönor innehåller lektiner som kan orsaka förgiftning och därför är det viktigt att du kokar bönorna tills de är helt mjuka för då försvinner lektinerna.

Limabönor

Limabönor, även butter beans, känns igen på sin stora, platta och ljusa yta. Bönan har en krämig konsistens och en mild, rund och sötaktig smak. Bönorna ska ligga i blöt i 10–12 timmar och sedan kokas i nytt, färskt vatten i minst 30 minuter innan de kan ätas. Använd limabönor i sallader, grytor och soppor.

Tips! Om du har bråttom kan du använda bönor på burk. De behöver bara sköljas och kan sedan användas direkt.

Svarta bönor

Du kan använda svarta bönor i många olika recept. Blötlägg bönorna i 10–12 timmar och koka dem sedan i nytt, färskt vatten i minst 30–45 minuter. Använd bönorna i sallader, soppor och gryträtter eller gott kryddade i mexikanska pannkakor. Om du tycker om sötsaker går det även att använda bönorna när man bakar brownies.

Tips! Ställ bönorna i kylskåpet när de står i blöt så undviker du att ”aktivera” hälsofarliga bakterier som förökar sig lättare i rumstemperatur.

Kidneybönor

Den vanligaste sortens kidneyböna är röd, men det finns även svarta, vita och fläckiga varianter. Bönorna har en mild, lätt sötaktig smak och konsistensen är mjölig. Det gör att de passar perfekt i gryträtter som chili con carne.

Tips! Koka mer bönor än du behöver och frys in dem så att du alltid har kokta bönor redo att användas.

Sojabönor

Sojabönor kan vara gula, svarta, gröna eller röda. I Sverige är de gröna sojabönorna som även heter edamame vanligast. Edamame-bönor är omogna sojabönor och du hittar dem i frysdisken. De behöver bara tinas eller kokas upp snabbt så är de redo att ätas.

Vita bönor

Vita bönor används bl.a. i baked beans. Ju större bönorna är desto längre tid ska de kokas och desto mjöligare konsistens har de. Vita bönor mättar bra, så använd dem i gryträtter och ratatouille.

Nettobladet