Så slipper du bruna bananer

Vi älskar bananer. De passar perfekt till alla dagens måltider – skivade på knäckebröd eller havregrynsgröt eller som ett litet snack innan det är dags att gå och lägga sig. Vi guidar dig till hur du förvarar dem på bästa sätt och slipper att slänga de övermogna bruna.

SLIPP bruna bananer

Bananer mognar mycket snabbt. Det gör de eftersom de utsöndrar eten, en gas som får frukt och grönt att mogna, och då även bananerna som utsöndrar den.

Gör så här

  • Ge dem luft. När du kommer hem är det viktigt att du packar upp bananerna om de ligger i en påse så att de inte ligger och blir överexponerade för sin egen eten.
  • Undvik värme och kyla. Förvara bananerna svalt, men INTE i kylskåp eftersom det gör dem bruna. Idealisk temperatur är 12-14 grader.

Visste du att botaniskt sett är bananer ett avlångt bär och inte en frukt?

Så får du gröna bananer att mogna

Om du får med dig gröna bananer hem från affären kan du påskynda mogningsprocessen genom att använda bananernas känslighet för eten.

  • Packa in dem. Lägg bananerna i en påse i rumstemperatur så mognar de snabbare. Lägg ev. in en tomat också för att få extra fart på mogningsprocessen (tomater utsöndrar också eten).
  • Lägg dem tillsammans med annan frukt. Lägg bananerna i en fruktskål tillsammans med äpplen och päron som utsöndrar mycket eten; det hjälper dem att mogna.
  • Baka dem. Lägg bananerna med skal i ugnen och baka dem i ca 75 grader i 20-30 minuter – håll koll på dem och känn efter när de är mjuka.

Om du lägger bananer tillsammans med en omogen avokado så mognar avokadon snabbare.

Frys in dina bananer

Bananer är goda att frysa. Har du prickiga, övermogna bananer liggande i fruktskålen behöver du inte kasta dem, utan kan lägga dem i frysen. Du behöver bara skala dem först och lägga dem i en fryspåse.

Frysta bananer är perfekta i smoothies och du behöver bara mixa dem med resten av ingredienserna så ger de en söt och krämig konsistens.

Det går också bra att använda frysta bananer i kakor. Låt dem bara tina innan du tillsätter dem i smeten.

Nettobladet