Slipp mal i kläderna

Det är dags att packa undan sommarkläderna och ta fram ylletröjor och varma mössor. Men om det finns flaxande mal i garderoben och mystiska hål i kläderna så är det dags att sätta ner foten, innan de små eländena äter upp alla kläderna. Vi guidar dig.

Vad är mal?

Om du hittar mal i dina kläder är det antingen klädmal eller pälsmal. De är små flygande insekter med långa ljusbruna vingar och ser lite ut som en nattfjäril. Mal lägger ägg i otvättade kläder och föredrar organiska ämnen som bomull, ull, fjäder och päls. När äggen har lagts går det några dagar innan de kläcks och larverna börjar direkt äta på dina kläder.

Så undviker du mal i kläderna

Tvätta kläderna

  • Först och främst är det viktigt att du inte lägger in otvättade kläder i klädskåpet, för det älskar mal när de ska lägga ägg.
  • Ska du plocka undan sommarkläderna så tvätta dem först så att eventuella larver och ägg inte kommer med. Packa ner kläderna i plastpåsar, papperspåsar eller tättslutande lådor.
  • Ägg och larver från mal är känsliga, så en vanlig tvätt och tur i torktumlaren dödar de irriterande djuren.
  • Kemtvätt får också bort mal, men berätta för personalen på kemtvätten att du misstänker att du har mal så att de kan ”isolera” dina kläder tills de har tvättats.
  • Har du en päls ska du prata med en fackman om hur du ska behandla den.

Frys

  • Mal dör i kyla. Har du kläder, nallar, kuddar m.m. som inte kan tvättas, så släng in dem i frysen i minst två dygn så dör mal, larver och ägg.
  • Har du mal i möbler eller mattor kan du pröva att ställa ut dem under natten på vintern om termometern visar minst tio minusgrader. Möblerna ska tas in på dagen och sättas ut igen på natten. Gör det minst två nätter efter varandra. Växlingen mellan kyla och värme kan göra att malen dör.

Rengör

  • Mal gömmer sig i skrymslen och vrår, så har du mal i garderoben eller byrån ska du tömma den och dammsuga ordentligt i alla hörn. Dammsugning fungerar även på mattor, möbler och gardiner med mal.
  • Tvätta av när du har dammsugit, men ta inte för mycket vatten – mal älskar fukt.

Cederträ

Förr i tiden lade man block, kulor eller ringar av cederträ i garderober och lådor som ett slags naturliga malkulor. Cederträ fungerar förmodligen så att skadedjuren inte tycker om trädoften och därför inte dras till ställen där den finns. Doften ska även fungera aptitsänkande på mallarver så att de inte äter kläderna.

Källor: Greenpeace & Danska Miljø- og fødevarestyrelsen

Nettobladet