Smarta grejer till grillen

Älskar du smaken av grillat och förknippar sol och sommar med skojigheter och utomhusaktiviteter? Läs i så fall vidare för vi berättar om smarta prylar till din grill.

1. PIZZAUGN TILL GRILLEN

Drömmer du om att servera perfekta, hemmalagade pizzor på sommaren är en pizzaugn till grillen din nya bästa vän. Den kan användas med både klot- och gasgrillar och med den keramiska pizzastenen blir dina pizzor garanterat spröda och vällagade. Tricket är att använda 100 procent italienskt vetemjöl när du gör pizzadegen.

Recept på pizzadeg till grillen

  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 3 msk olivolja
  • 3 tsk salt
  • 400 g italienskt vetemjöl

Gör så här:

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt olja och salt. Blanda ner mjölet lite i taget och knåda degen ordentligt. Låt den ligga övertäckt i 30 minuter och sedan kan du kavla ut pizzadegen som du vill. Ska ni ha runda, fyrkantiga eller kanske bokstavsformade pizzor ikväll?

Tips! Lägg inte för mycket fyllning på pizzorna eftersom de då inte blir helt genombakade. Håll dig till tre–fyra sorters favoritfyllning.

Läs också:
Låt det italienska köket komma till dig

2. NYTTIGA TILLBEHÖR MED EN LUFTFRITÖS

Med en luftfritös kan du enkelt göra nyttiga och goda tillbehör till de grillade biffarna. En luftfritös använder en ny teknik där varm luft cirkulerar och gör maten härligt krispig på utsidan och saftig och mör på insidan – helt utan att använda fett. Du kan t.ex. göra krispiga pommes frites som kan ätas med gott samvete.

3. HÄRLIGA GRILLSPETT

Grillspett är ett enkelt sätt att få med fräscha grönsaker på grillmenyn – och så ser det inbjudande och färgglatt ut. Trä t.ex. omväxlande upp squash, paprika, lök och cherrytomater på ett spett och grilla ett par minuter på var sida. Pensla med en marinad av olja, citron, vitlök och färska kryddörter före du tar av dem från grillen. Det smakar härligt somrigt.

 4. KOM IHÅG GRILLKOL!

Kolen är något av det viktigaste när du grillar – förutom om du har en gasgrill. Kol behövs alltid, så se till att ha ett litet lager stående så att du snabbt kan tända grillen när lusten efter grillat smyger sig på. 

5. GJUTJÄRN TILL GRILLEN

Om du vill ha lite mer kontroll på värmen från grillen är små gjutjärnspannor och -grytor oumbärliga. Med dem kan du t.ex. laga en liten omelett, värma en sås eller sautera morötterna. De kan också användas till serveringen.

6. VAR FÖRSIKTIG MED FINGRARNA

Det är kanske inte en särskilt innovativ pryl, men grillhandskar är bra när du jonglerar kol, biffar och grillspett. Det är fruktansvärt irriterande att behöva sitta med ena handen i iskallt vatten när du hellre vill skåla och äta av den grillade maten tillsammans med familj och vänner.

Nettobladet