Sommarens härliga bär

Hela sommaren är trädgårdar och butiker fulla av solmogna, saftiga bär. Du tror säkert att du har koll på de flesta, men visste du att hallon kan vara gula och vet du hur man ser om ett björnbär är moget? Vi berättar mer.

Jordgubbar

Jordgubbar behöver ingen presentation. Det är inte sommar utan söta, röda, solvarma jordgubbar. Det är viktigt att du sköljer jordgubbarna på rätt sätt så att de inte tappar smaken. Skölj dem i vatten med stjälken kvar. Låt dem torka på en handduk och ta bort stjälken först efter det. Jordgubbar håller sig bäst i kylskåpet vid 5 grader, men ta ut dem några timmar innan du ska servera dem, så att smaken hinner komma fram. En kall jordgubbe smakar inte särskilt mycket.

Tips: Lägg överblivna bär i frysen så att de inte går till spillo. Du kan också frysa in jordgubbar i lite vatten i en isbricka, så har du festliga isbitar till kalla drinkar.

Hallon

Hallon är inte bara röda, utan finns även i gula, svarta, orange och vita varianter. Färska hallon håller endast kort tid, så använd dem inom några dagar och förvara dem i kylskåpet. Skölj hallonen försiktigt eftersom de annars lätt tappar smak.

Tips: Hallon växer vilt i naturen i näringsrik jord. Om du har tur kan du hitta vilda hallon när du vandrar i skogen.

Björnbär

Björnbär är lika hallon, men när de är mogna släpper de inte stjälken så som hallon gör och det är därför de inte har ett hål när du köper dem. Bären är mogna först när de är helt svarta och lätta att plocka från busken. Vilda björnbär mognar först i oktober, så håll ögonen öppna när du går på höstpromenad.

Tips! Köper du frysta bär kan du inte använda dem råa. Du måste koka dem för att undvika risken för exempelvis salmonella.

Boysenbär

Boysenbär är en korsning mellan hallon och björnbär. Boysenbär är sötare än björnbär och smakar härligt. De håller inte länge, så om du inte hinner använda dem kan du frysa in dem.

Kom ihåg att skölja dina bär innan du använder dem.

Blåbär

De blåbär du hittar i mataffärerna är ofta amerikanska blåbär (Vaccinium corymbosum) som även kallas ”stort blåbär”. De växer på buskar och bären kan väga upp till 2 gram/styck. Du känner igen dem på att de har blå utsida, men vitt eller grönaktigt kött. Ibland går det även att hitta vanliga blåbär (Vaccinium myrtillus) i affärerna. Du känner igen dem på att bären är något mindre och att både utsida och kött är blåa. Har du tur kan du hitta vanliga blåbär i naturen där de växer vilt i mager jord.

Nettobladet