Spara sommaren på burk

Trädgårdarna dignar av frukt och grönsaker, så varför inte spara dem på burk till när dagarna blir kortare. Vi tipsar dig om marmelad och inkokning.

Marmelad

Gör marmelad av din favoritfrukt och experimentera med att blanda frukt, bär och kryddor. Var noga med att sortera bort dåliga bär och frukt och tänk på att ju mer socker du tillsätter, desto bättre konserverar du sylten eller marmeladen.

Enkel sommarmarmelad

  • 500 gram av dina favoritbär t.ex. jordgubbar, hallon och vinbär
  • 250 gram socker eller syltsocker
  • Vanilj

Häll alla ingredienser i en kastrull och låt marmeladen koka i 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och häll upp marmeladen på burk medan den fortfarande är varm.

Inkokning

Förr i tiden kokade man in matvaror för att bevara dem. Det är både roligt och enkelt att koka in, man ska bara tänka på att använda konserveringsburkar eller syltburkar med gummiring och lock som kläms fast med ett spänne. Tanken är att glasburkarna med innehåll värms upp i ugn till en temperatur på 80–100 grader. Luften expanderar och pressas ut genom gummiringen i locket, och när glasburkarna svalnar uppstår det ett vakuum så att burken blir lufttät och tillsluten.

Om du använder burkar med skruvlock ska du inte skruva på locken helt när burkarna står i ugnen. Ångan måste kunna komma ut, annars riskerar du att de exploderar på grund av trycket.

Så kokar du in frukt och bär

  • Lägg de bär eller frukter du vill koka in i burken
  • Tillsätt kryddor, till exempel vanilj, kanel, lakrits eller liknande.
  • Häll över sockerlag (600 g socker till 1 liter vatten)
  • Fyll burkarna upp till 2 cm från kanten
  • Stäng burkarna och sätt dem i en kall ugn och värm upp till cirka 110–140 grader

Låt innehållet småbubbla/sjuda i cirka 30 minuter innan du tar ut burkarna och låter dem svalna (du kan också stänga av ugnen och låta dem svalna i ugnen). Du får inte öppna burkarna, för då försvinner den konserverande effekten.

Inkokta tomater

  • Fyll burkar med solmogna tomater (halvera dem om de är stora och tryck ihop dem)
  • Lägg kryddor i burkarna, till exempel basilika, oregano eller rosmarin samt salt och peppar
  • Häll på olivolja (cirka 1 dl olja per 1 kg tomater)

Värm burkarna i ugnen och låt dem stå och bubbla tills tomaterna har fått en bra konsistens. Ta ut dem ur ugnen och låt svalna.

Sterilisera burkarna

Det är viktigt för hållbarheten när du gör sylt eller kokar in att de burkar du lägger maten i är riktigt rena och fria från bakterier. Därför är det en bra idé att rengöra sina burkar noggrant och sterilisera dem precis innan frukten hälls på.

Nettobladet