Städa med ånga

En ångtvätt och en ångmopp är dina bästa vänner när det ska bli rent. Vi guidar dig till hur du städar med ånga.

Så fungerar ånga

Att städa med ånga är både lättare och snabbare, det blir renare och är samtidigt skonsamt för miljön. Du behöver nämligen inte mer än lite vatten från kranen för att få bort smuts, damm och bakterier i ditt hem. Du fyller bara på vatten i din ångmopp eller ångtvätt och så omvandlar den vattnet till varm ånga som med sin höga temperatur dödar 99,9 procent av alla bakterier och effektivt tar bort matrester, smuts och damm.

Därigenom skapar du även en bättre inomhusmiljö. I motsats till rengöringsmedel irriterar ånga inte luftvägarna och eftersom ångans höga värme både fungerar desinficerande och bakteriedödande får du ett renare hem och därmed en bättre inomhusmiljö som bidrar till att förebygga astma och allergi.

Läs också:
Röj bort röran – 8 enkla tips

Rengöra golvet med ånga

En ångmopp liknar en vanlig golvmopp, men blåser alltså ut ånga på undersidan där det också sitter en mikrofiberduk som torkar av. Ångmoppen är enkel att hantera och lämpar sig väl för golvrengöring. Dina golv blir skinande rena utan att du behöver släpa på varmt vatten, rengöringsmedel och en golvmopp som måste vridas ur. Dessutom går det lekande lätt. Ångan tränger nämligen in även i de mest mikroskopiska hål och sprickor så att allt damm och alla bakterier tas bort. På grund av de höga temperaturerna rekommenderas ånga dock inte till trägolv och lackade golv.

Ånga är det nya svarta när det gäller hemrengöring och är dessutom bra vid allergier.

Ånga dina kläder rena och släta

Men ånga fungerar inte bara bra när du vill rengöra dina golv – ånga är genialiskt. Du kan även använda en handhållen ångtvätt för att tvätta dina kläder. Den varma ångan påverkar fibrerna i kläderna så att de känns som nya och dödar samtidigt bakterier så obehaglig lukt från svett eller rök försvinner. Ångtvätten fungerar även som ett smart strykjärn som försiktigt slätar ut skjortan, blazern eller favoritklänningen oavsett om den är av känsliga material som ull, kashmir, spets eller silke.

Ånga klarar … allt!

Slutligen kan du får olika munstycken till din ångtvätt så att du kan använda den kokheta ångan för att rengöra mer eller mindre allt i ditt hem. Använd exempelvis ånga för att rengöra tyget på din soffa, dina kuddar eller fåtölj – till och med bilsätena. Du kan också putsa dina speglar och fönster och använda ångan för att tränga in på alla ställen som normalt är svåra att få rena – från bilfälgar till badrumsfogar.

Nettobladet