Synlig på cykel

Vi går in i den mörka årstiden och det ljusnar senare på morgnarna och mörknar tidigare på eftermiddagarna. Därför är det ännu viktigare att du är synlig när du och familjen cyklar till och från skola och arbete. Vi hjälper dig så att du är synlig på cykeln.

Tänd lyktorna

Cykellyktorna ska vara tända från solnedgång till soluppgång, så det är dags att kontrollera om de fungerar eller om det är dags att köpa nya.

Din framlykta ska lysa tillräckligt starkt så att du kan cykla säkert och om nödvändigt se var du cyklar.

Lagstiftningen säger att dina lyktor ska vara synliga 300 meter bort. Framlyktan ska vara vit eller gul och baklyktan röd. Baklyktorna får blinka.

Du kan läsa mer om vilka krav som ställs på din cykel på www.trafikverket.se

Kom ihåg reflexer

Reflexer är viktiga för att du ska synas. Du ska naturligtvis ha de reflexer på cykeln som lagen kräver, men det är en bra idé att fundera på om inte du ska göra dig själv extra synlig också.

Lagen kräver att du ska har reflexer på cykeln fram och bak, på sidorna och på pedalerna. Reflexen fram ska vara vit och den där bak ska vara röd. Reflexerna på cykelns sidor ska vara vita eller orangegula.

Läs också: Gör cykeln redo i 4 enkla steg 

Så blir du mer synlig

  • En mörk vinterjacka gör dig inte mer synlig, så överväg att ta på dig en reflexväst när du ska cykla.
  • Cyklar du med ryggsäck kan du köpa ett överdrag med stora reflexer till den.
  • Se till att det finns reflexer på din cykelhjälm, så köp ev. ett överdrag med reflexer till den.
  • Förutom de lagstadgade reflexerna på cykelhjulen kan du sätta extra reflexer på cykelns ekrar för att höja din synlighet. De lyser upp och gör dig synligare när du korsar en väg.

Kom ihåg att… Kontrollera reflexbanden som är fastsydda på jackor och skidkläder. Slitage och tvätt gör att den reflekterande effekten minskar med tiden.

Klara färger halverar risken för olyckor

Det är inte bara reflexer som gör dig mer synlig. Klara färger lyser upp och gör att bilister lättare ser dig även när det inte är mörkt.

Ett danskt forskningsprojekt från TrygFonden och Aalborg Universitet visar att risken för att bli påkörd sjunker med 48 procent om du klär dig i klara färger, t.ex. en cykeljacka, väst eller liknande. Det beror bl.a. på att cyklister är lättare att se i sidospeglarna när färgerna lyser upp.

Nettobladet