Ta helgen till hemmafix

Vintersolen står lågt i fönstren och avslöjar skoningslöst fläckarna på väggarna, gardinstången som hänger snett och den tråkiga, tomma väggen över soffan. Det behöver inte vara dyrt eller ta lång tid med lite hemmafix. Vi ger dig användbara tips.

Fräscha upp väggarna

Det kan vara för ambitiöst att måla hela vardagsrummet på en helg, men att måla delar kan göra stor skillnad. Välj en vägg och måla den med en snygg kontrastfärg.

Konst på väggarna

Om du har en vägg som är fläckig och ser tråkig ut, varför inte använda den till ett vackert bildkollage. Samla ihop tavlor du redan har liggandes och som du tycker om i en stor mosaik på väggen. Ett annat alternativ är att ta några tomma ramar och sätta egna foton eller bilder i.

Tips: Om du först arrangerar bilderna på golvet så att du vet var de ska hänga blir det lättare att sedan hänga upp dem på väggen.

Dölj märken och hack från karmar och dörrar

Med tiden kan karmar och dörrar få många märken och hack. Till vardags är det kanske inte något du tänker på, men bara att punktmåla de ställen där färgen är uppskavd kan göra stor skillnad och få rummet att se fräschare ut.

Åtgärda alla småsaker

Gör en lista med alla småsaker som du alltid lägger märke till eller som irriterar dig när du ser det. Det kan vara en gardinstång som hänger snett, en dörr som knarrar, en tavla som alltid ramlar ner – och åtgärda dem. Oftast är det bara en skruv som ska dras åt eller ett gångjärn som ska smörjas. Och det kan göra stor skillnad på hur ditt hem känns när något du tror är en obetydlig detalj blir fixat.

5 tips innan du börjar

  • Med grundligt förarbete är häften redan är gjort – det är väl värt att täcka över möbler, golv, karmar m.m. innan du börjar måla. Det tar oftast längre tid än själva målandet, men det sparar mycket irritation.
  • Kom ihåg att ta bort maskeringstejpen direkt när du har målat färdigt, annars riskerar du att färgen dras med och kanterna blir taggiga när du drar bort den.
  • Tvätta med målartvätt och skölj med vatten före du målar så fäster färgen bättre. Ska du måla på trä ska du först slipa ytan med sandpapper.
  • Om du målar med mörka färger på väggen ska du komma ihåg att måla på samma håll längs karmar och vid taket som på resten av väggen. Därigenom undviker du att färgen blir flammig eftersom pigmenten i färgen är riktade på samma håll.
  • Om skruvar och spik ramlar ut ur väggen ska du överväga att spackla igen hålet och börja om från början. Kontakta ev. en fackkunnig och fråga om du använder rätt skruvar och pluggar när du skruvar fast saker i väggen.
Nettobladet