Testa en köttfri dag

Det är bra både för miljön och för plånboken att ha en köttfri dag. Har du svårt att komma på intressanta och goda alternativ till lunch och kvällsmat så får du här 10 goda idéer på rätter utan kött.

1. Färssås med quorn

Quorn är ett gott alternativ till kött. Det görs i huvudsak av svampen Fusarium venenatum och finns i olika varianter som liknar nötfärs, kycklingfiléer m.fl. Det är perfekt i gryträtter och i färssås till spaghetti. Du byter bara ut köttet mot quorn. Quorn finns ofta i frysdisken.

2. Göttfärslimpa – bättre än kött

Köttfärslimpa utan kött. Ersätt köttet med hackade valnötter och champinjoner. Kom ihåg att ha i massor av vitlök och kryddor som t.ex. timjan.

3. Köttfri hamburgare

Det måste inte vara en biff i hamburgaren för att den ska smaka bra. Byt ut biffen mot en stekt portabellosvamp, smaksatt med soja och citron. Lägg på en rejäl klick guacamole (avokadokräm) eller tomatskivor mellan bröden.

4. Grön lasagne

Byt ut köttfärssåsen i lasagnen mot spenat, hackade champinjoner och keso och gör béchamelsåsen som du brukar. Till en form med lasagne behöver du ca 250 gram frusen spenat, 250 gram champinjoner och 200 gram keso. Låt spenaten tina, krama ut vätskan ur den, hacka tillsammans med champinjonerna och blanda ihop det hela med keson. Smaka av med salt och peppar. Lägg spenat- och champinjonröran i lager med béchamelsås, lasagneplattor och kanske också en tomatsås på samma sätt som du skulle göra i vanliga fall.

5. Falafel – perfekt till matsäcken

Pitabröd med falafel kan göra även den mest skeptiska tonåringen glad för en köttfri dag. Friterade kikärtsbullar finns frysta om du inte vill göra egna.

6. Indisk dal – mätt på linser och smak

Dal eller daal, som det också kan stavas, är en indisk linsrätt som finns i många varianter. Om du söker på nätet kommer du att hitta massor med recept du kan låta dig inspireras av. En dal består vanligen av grönsaker, t.ex. spenat eller blomkål, som kokas i kokosmjölk tillsammans med röda linser. Hemligheten ligger i kryddorna, så glöm inte dem. 

7. Ratatouille – klassiskt franskt utan kött

Ratatouille är en klassisk rätt från Provence i Frankrike. Den består av auberginer, squash, lök och röd paprika som steks i olivolja. Tillsätt skalade eller hackade tomater och koka på svag värme. Kom ihåg vitlök. Servera t.ex. med potatis.

8. Pizza

Det behöver inte vara skinka eller korv på pizzan. Experimentera med grönsakspizza och byt ut köttet mot t.ex. tunna skivor potatis med pesto, aubergine och squash i skivor, eller lök och spenat. Bara fantasin sätter gränser.

Tips! Gör en botten till varje person och låt alla välja sin egen topping, så får alla sin vegetariska favoritpizza.

9. Soppa

Grönsakssoppor är goda och enkla att göra. Prova t.ex. tomatsoppa eller ärtsoppa som är två klassiker de flesta känner till. Servera rostat bröd till soppan om du vill ha något med lite tuggmotstånd.

10. Fyllda grönsaker

Fyll paprikor, squash, aubergine eller portabellosvampar med en köttfri färs som kan bestå av kokt ris, svamp, aubergine, squash, lök och liknande. Strö över ströbröd och ost och gratinera i ugnen. Servera med klyftpotatis.

Nettobladet