8 tips för att måla inomhus

Börjar det bli dags att måla om vardagsrummet eller barnrummet? Vi guidar dig till hur du får ett bra resultat när du ska måla inomhus.

Väl börjat – hälften gjort

Det tar sällan särskilt lång tid att måla, utan det är allt förberedelsearbete som tar tid. Men har du förberett bra kommer du också att få ett slutresultat du är nöjd med.

  1. Mät upp rummet. Det finns mycket pengar att spara om du vet hur många kvadratmeter du ska måla. På det sättet köper du inte för mycket färg och slipper också bli irriterad för att färgen tar slut innan du är klar.
  2. Rengör. Dammsug så att rummet inte är dammigt eller fullt av spindelväv och liknande. Tvätta väggarna, t.ex. med målarsoda.
  3. Spackla. Spackla igen hål så att ytan blir slät och jämn. Ibland kan det vara nödvändigt att spackla flera gånger och slipa ned med sandpapper efter varje gång.
  4. Täck över. Före du kan börja måla ska du täcka över och maskera. Sätt målartejp på paneler, stickkontakter och fönsterkarmar så att du inte målar dem. Täck golvet med papper, plast eller målarmattor.

När det är dags att måla

Prata med din färghandlare och diskutera om du behöver grundmåla före du målar med färgen du vill ha. Räkna alltid med att måla två lager så att väggen blir ordentligt färgmättad.

  1. Börja med att måla hörn och kanter med en pensel.
  2. Fortsätt sedan med en roller och måla så nära kanterna som möjligt för att få ett så jämnt resultat som möjligt.
  3. Ta bort målartejpen direkt när du har målat färdigt så att färgen inte torkar fast och du får med färgen när du tar bort tejpen och övertäckningsmaterialet.
  4. Om du ska måla tak, väggar och paneler ska du börja med att måla taket, sedan väggarna och avsluta med att måla panelerna.
Nettobladet