Tips och trix - julnötter

Mandlar, hasselnötter och valnötter – jul är inte jul utan smaskiga julnötter. Vi ger dig tips och trix till hur du kan använda de härliga godsakerna.

Mandlar

Vi älskar mandlar och de passar bra till julmaten. Använd dem som de är eller salta dem före du använder dem i matlagningen. Salta mandlar är alltid bra att ha till hands; de är perfekta som snacks och passar bra i härliga sallader. Gör en stor omgång och förvara dem i en glasburk.

Så här gör du salta mandlar

  • Lägg 200 g mandlar i 2 dl kokande vatten med 3 msk salt i.
  • Låt mandlarna stå och dra i saltvattnet ca 20 minuter.
  • Lägg mandlarna på bakplåtspapper och ”baka” dem i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter.
  • Låt mandlarna svalna och häll upp dem i en glasburk.

Salta mandlar smakar fantastiskt med rå grön- eller rödkålssallad. Ha gärna också i torkad frukt, granatäpple eller apelsin i salladen.

Hasselnötter

Precis som mandlar har hasselnötter ett mjukt skal, och precis som det är bra att ta bort det från mandlar är det bra att göra det från hasselnötterna också, eftersom det ger dem en lite sötare och mildare smak.

Så här skalar du hasselnötter

Lägg hasselnötterna på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Ta ut hasselnötterna från ugnen och gnugga dem i ett tygstycke eller mellan händerna så får du bort skalet.

 Visste du att färska nötter lätt härsknar p.g.a. deras höga fetthalt, så frys in nötterna du inte ska använda så håller de längre.

Valnötter

Valnötter är härliga och har en mustig smak. Du kan använda dem i bakverk, sallader och varma rätter, precis som de andra nötterna. Du kan också lägga in dem i honung och servera på ostbrickan där de smakar himmelskt tillsammans med exempelvis blåmögelost. En glasburk med de söta frestelserna är också en trevlig, hemmagjord gåbortgåva.

Så gör du valnötter i honung

  • Fyll en glasburk med lock eller liknande med valnötskärnor.
  • Häll flytande honung (t.ex. akaciahonung) över valnötterna tills de är helt täckta.
  • Stäng locket och låt valnötterna stå och dra minst ett par timmar före servering.

Förvara de honungsinlagda valnötterna mörkt och svalt så håller de längre.

Nettobladet