Tips på julgodis med marsipan

En mysig tradition till jul är att stå i köket med barnen och förvandla marsipan, choklad, nougat och nötter till gott julgodis. Här får du fem idéer.

Marsipankulor med Daim

Hacka en Daimbit i små bitar och blanda med en rulle marsipan.

Rulla massan till små kulor och doppa dem i smält choklad. Avsluta med att strö över hackad Daim eller färgglatt strössel.

Söta marsipanfigurer på spett

Barnen kommer att tycka det är roligt att göra de här små marsipanfigurerna som både är lätta att sätta ihop och få att hålla ihop eftersom de görs på ett spett. Gör t.ex. en tomte genom att blanda ner lite röd karamellfärg i en bit marsipan. Rulla en stor röd kula och en mindre kula utan karamellfärg. Forma till sist en tomteluva av röd marsipan och trä upp delarna på ett grillspett. Smält lite choklad och rita dit ansikte och knappar på tomtens kläder. Du kan också göra en snögubbe, en ängel eller kanske en julgran – låt barnens fantasi flöda.

Läs också
Duka upp till chokladfest

Stick ut marsipanfigurer

Har du små barn kan lusten att äta det färdiga godiset kanske bli mindre om de har hanterat marsipanen som om den vore modellera. Låt dem istället kavla ut marsipanen på bordet och använda olika pepparkaksformar för att sticka ut fina figurer. När ni har gjort det kan ni dekorera med en pensel och smält choklad, nötter, strössel och glitter.

Marsipansushi

Om dina barn gillar sushi kommer de att tycka om det här roliga godiset också. Kavla ut marsipanen och lägg på barnens favoritfyllning. Det kan vara en tunn nougatstång, en stång marsipan färgad med karamellfärg eller russin och torkade aprikoser. Rulla ihop marsipanen på längden. Pensla på smält choklad på rullen och strö över frystorkade hallon, hackade nötter eller kokos. Sätt in rullen i kylskåpet och skär sedan munsbitsstora bitar sushi när det är dags att äta den. Testa att äta bitarna med pinnar och en liten skål smält choklad att doppa i.

Lyxiga chokladbollar

Chokladbollar är ett klassiskt julgodis och den här lyxvarianten med marsipan gör de små bollarna ännu godare. Tillsätt riven marsipan till ditt favoritrecept på chokladbollar och rulla dem som ni brukar. Eller prova det här receptet:

  • 100 g riven marsipan
  • 75 g havregryn
  • 100 g smör
  • 1 msk kaffe
  • 5 msk florsocker
  • 2 msk kakao

GÖR DIN EGEN MARSIPAN

Det är lätt att göra egen marsipan. Den smakar himmelskt och dessutom får du en lite nyttigare variant med massor av mandel.

Det här behöver du:

  • 300 g mandel
  • 1 dl ljus agavesirap

Gör så här:
Skala mandlarna och rosta dem i ugnen i 180 grader i 5–6 minuter – de får inte få färg! Låt dem svalna och mixa dem sedan till fint mandelmjöl. Tillsätt agavesirap tills det börjar bli en fast massa (det är inte säkert att du behöver använda all sirap). Lägg marsipanen i en fryspåse och lägg in i kylskåpet i 30 minuter. Sen är du redo att göra riktigt hemmagjort godis!

Nettobladet