Tips på otraditionella (och goda) tillbehör till mårtensafton

Den 10 november är det mårtensafton och då serveras det gås. Här får du sju spännande och lite otraditionella tips på andra tillbehör än klassikerna kokt potatis och rödkål. 

Grönkålssallad med granatäpple

En fräsch grönkålssallad passar bra till gås. Skär grönkålen fint och lägg upp på ett fat med tärnad avokado och granatäppelkärnor. Strö till sist över en handfull honungsrostade valnötter. Nyttigt och gott!

Krispig potatisrösti

Skala fyra bakpotatisar och riv dem grovt. Blanda ner salt och peppar i den rivna potatisen, tryck ut vätskan och forma till små kakor. Smörstek kakorna i ett stekjärn och baka färdigt i ugnen i 175 grader i ca 15 min.

Hokkaidobitar …

Det är pumpasäsong och hokkaidopumpor har en lite sötaktig smak som passar bra till den feta gåsen. Skala pumpan, ta bort kärnorna och skär köttet i bitar. Lägg dem i en fryspåse, häll över lite olivolja och skaka ordentligt. Lägg pumpabitarna på en bakplåt, krydda med salt och peppar och ugnsbaka i ca 30 min. i 200 grader.

… eller -mos med parmesan och timjan

Du kan även använda hokkaidopumpor för att göra ett fantastiskt mos till gåsen. Skala pumpan och ta bort kärnorna. Skär köttet i små tärningar och stek dem med smör, vitlök och timjan. Häll på 3 dl kycklingbuljong och 2 dl grädde och låt sjuda i 20 minuter tills vätskan har kokat in ordentligt. Lägg ner riven parmesan och mixa till ett krämigt mos. Dekorera med lite färsk timjan på toppen.

Rödkålssallad med apelsin

Om du känner att det inte är en riktig gåsamiddag utan rödkål är den här fräscha och krispiga rödkålssalladen ett enkelt och gott alternativ. Skär rödkålen fint och lägg på apelsinklyftor, äppeltärningar och granatäppelkärnor. Strö över en handfull valnötter och gör en dressing av olivolja med lite balsamico, honung, salt och peppar.

Krämig jordärtskockspuré

Koka 300 g jordärtskockor och 300 g potatis i 1 liter fet mjölk tills de är färdiga. Häll ner det hela i en mixer tillsammans med ett paket färskost. Mixa ordentligt och smaka av med salt, peppar och citron.

Syrliga chiliäpplen

De här härliga chiliäpplena är ett annat bra alternativ om du vill ha en lite lättare rätt – och den syrliga äppelsmaken bryter av gott, medan chilin ger lite extra bett. Skala tre schalottenlökar och tre äpplen, skär i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Vispa ihop lite honung med äppelcidervinäger och chili och häll över äpple- och lökklyftorna och baka sedan i ugnen i 30 min. i 180 grader.

Tips till en saftig och knaprig gås till mårtensafton

Sätt ugnen på 180 grader. Torka ur gåsens insida och krydda sedan med salt och peppar både på in- och utsidan. Skär äpplen och urkärnade katrinplommon i mindre bitar och fyll gåsen med dem. Sy eller nåla ihop gåsen både i halsen och gumpen. Lägg gåsen på en långpanna med ena lårsidan uppåt och låt steka i ca 30 min. Vänd sedan gåsen så att den ligger på andra sidan och stek ytterligare 30 min. Lägg slutligen gåsen på rygg och låt steka ca 1½–2 timmar. Ös regelbundet. Höj temperaturen till 220 grader i slutet av tillagningen så att gåsens skinn blir härligt knaprigt. När innertemperaturen är 85 grader är gåsen färdig.

Nettobladet