Tips på sommaraktiviteter

Om du vill undvika det eviga ”vad ska vi göööraaa?”, så använd de här tipsen på en hel uppsjö av aktiviteter som du och dina barn kan ägna er åt under lovet.

AKTIVITETER I TRÄDGÅRDEN

1. Brädspel på gräs

När solen skiner är det trevligt att flytta ut familjeaktiviteter utomhus. Om dina barn tycker om att spela spel finns klassiker som Ludo, Tre i rad och Kvarnspelet i smarta utomhusvarianter som är lätta att spela på gräset.

2. Vattenkriiiig!

Ingen sommar utan vattenkrig. Förbered er med vattenpistoler och vattenballonger och förklara krig! Det är enkelt, men kul.

3. Stångtennis

Ge ungarna var sitt racket och sätt fast en tennisboll i ett rep på en stång så är de sysselsatta i många timmar. Stångtennis är förhållandevis enkelt, så även de minsta kan vara med - och tycker att det är kul.

4. Kubb

En duell med hela familjen är alltid kul. Spela killar mot tjejer eller vuxna mot barn och se vem som kastar – och träffar – bäst.

AKTIVITETER I BAKSÄTET

5. Bilbingo

Har ni en lång bilresa framför er före ni kommer fram till semestermålet kan du förbereda ett skojigt bilbingo redan där hemma. Gör ett spelark till varje barn med teckningar av exempelvis ett tåg, en ambulans, ett trafikljus, en ortsskylt och en lastbil. Vinnaren är den som först kryssar för alla fält.

6. Gissa ett djur

En klassisk quiz-lek som är rolig både för barn och vuxna. Ni turas om att tänka på ett djur och så ska de andra ställa ja-eller-nej-frågor tills de kan gissa djuret. ”Har det fyra ben?”, ”Lever det i Afrika?”

7. 50 km-påsar

Förbered små påsar som barnen får varje gång ni har kört 50 eller 100 km, beroende på hur långt ni ska. Påsarna kan innehålla en liten leksak, klistermärken eller ett litet mellanmål som kex, russin, godis eller juice.

8. Små roliga spel

Investera i lite underhållning innan avgången. Det kan t.ex. vara en Rubiks kub. Den finns även i varianter till mindre barn och har bara fyra fält på varje sida. Ett annat förslag är Sticky Mosaics där barnen ska sätta små klistermärken på tal och på så sätt skapa ett vackert motiv.

ANDRA SKOJIGA AKTIVITETER

9. Gör en jag-har-tråkigt-burk

Sätt dig ner tillsammans med barnen och skriv upp de skojigaste lekarna ni kan komma på på små lappar. Det kan t.ex. vara ”Leka restaurang”, ”Rittävling”, ”Dansstopp” och ”Vem kan hålla en ballong i luften längst”. Lägg alla lapparna i en burk och sen är det bara att dra en lapp om barnen har det tråkigt.

Läs också
Fem kreativa idéer med barnen

10. Hinderbana

Gör en kul hinderbana av saker ni hittar i sommarstugan, trädgården eller var ni nu är. Låt barnen ta sig över stolar, krypa under bord, gå balansgång och kasta boll ner i tvättkorgen. Det är precis lika kul att ställa i ordning banan som att ta sig igenom den.

11. Det smakar som…

Ge barnen var sin ögonbindel och låt dem smaka på olika saker från kylskåpet och köksskåpen. Ge dem en liten sked med t.ex. ketchup, pesto, yoghurt, russin och kex och låt dem gissa vad det är de smakar på.

12. Måla på stenar

Är ni ute i naturen kan ni leta efter vackra platta stenar och där hemma sedan måla söta nyckelpigor, fjärilar eller vackra mönster på dem. Bara fantasin sätter gränser och det är en riktigt trevlig aktivitet.

Nettobladet