8 tips inför att du tänder stearinljus

Kvällarna har blivit mörka och vi håller oss inne och myser i stearinljusets sken. Tyvärr kan stearinljus påverka inomhusklimatet, eftersom de avger och sprider partiklar i luften. Vi guidar dig till hur du får mesta möjliga mys och lägst möjliga antal partiklar.

  1. Var uppmärksam på ljusen – om de brinner dåligt eller onormalt ska du släcka dem.
  2. Klipp ner veken så att den alltid är ca 1 cm lång. En lång veke sotar mer.
  3. Skär av kanterna på blockljus så att de inte har höga kanter. Om veken brinner långt nere i ett ”hål” får det mindre syre, brinner sämre och sotar mer.
  4. Se till att det kommer tillräckligt mycket syre till ljuset. Om du har ljuslyktor eller stakar som är stängda eller övertäckta är det viktigt att du ser till att stearinljusen får tillräckligt mycket syre, så att de inte brinner dåligt och sotar.
  5. Undvik att ha stearinljus som står på rad eller precis framför ett varmt element – lågan får inte flamma, det är ett tecken på att ljuset inte brinner optimalt.
  6. Släck ljuset med fingrarna eller en ljussläckare hellre än att blåsa ut dem. Ett stearinljus bör inte stå och ryka efter att det har släckts.
  7. Investera i elektriska stearinljus. Det finns LED-lampor som ser ut som blockljus eller värmeljus och som har ett mycket autentiskt utseende och sken.
  8. Lufta ordentligt när du har haft stearinljus tända. Även om du bor på en trafikerad gata är det färre partiklar utomhus än inomhus när du har haft stearinljus tända.

Visste du att… Värmeljus har en stor yta och brinner långsammare och därför sotar de mindre.

Nettobladet