Tips för goda, grillade biffar

Varje grillmästare har sina egna hemligheter och vi skulle aldrig utmana familjens självutnämnda grillmästare. Vi kommer bara med Våra bästa tips för att grilla en god biff.

Välj kött med bra och tydlig fettmarmorering

Magert kött klarar inte den hårda, direkta värmen. Välj kött med tydlig fettmarmorering och om du ska göra färsbiffar ska du inte välja kött med för låg fetthalt – ta gärna ca 10 procent.

Skär upp senorna

Om du har en biff med en sena på yttersidan kan du skära upp den med några snitt. Gör du det undviker du att senan drar ihop sig så att biffen bågar sig när den tillagas.

Grilla tjocka biffar

Oavsett om det är en rejäl stek eller en färsbiff till burgare så bör den vara minst 2 ½ cm tjock. Men den kan gärna vara ända upp till 6 cm tjock, om du tycker om att den är röd i mitten. 

En tunn biff, t.ex. flankstek, ska grillas kort tid på hög värme för att undvika att den blir torr.

Tips! Använd en hamburgerpress för att få lika stora biffar med perfekt tjocklek.

Varmt grillgaller

Se till att grillgallret är genomvarmt innan du lägger på köttet. Gallret kan gärna ha legat på grillen i 10 minuter innan du börjar grilla.

Vilotid

Låt köttet vila ca 10 minuter innan du serverar det så blir det saftigare och smaken vecklar ut sig bättre när det inte är så varmt.

Använd en bra köttkniv

Om allt går fel och köttet mot all förmodan inte blir så mört som det skulle (och då är det naturligtvis slaktarens fel och beror inte alls på dina grillkunskaper), se då till att ha dukat med bra köttknivar som kan skära igenom den segaste skosula som om den vore av smör.

Nettobladet