Tips till goda matlådor och mellanmål

Att göra matlådor eller mellanmål kan vara riktigt trist, för vad sjutton ska man komma på för mat till veckans alla dagar? Läs mer här och få tips till goda matlådor och mellis.

Förbered på kvällen

På morgnarna är det full fart, barnen ska komma i kläderna, äta frukost och borsta tänderna. Gör därför matlådan eller mellanmålet redan kvällen innan. Maten håller sig utan problem i kylen och det är enklare att göra en frestande matlåda när du har lugn och ro.

Läs också:
Fem goda råd till en hälsosam vardag

Rågbröd

Rågbröd är mättande och fullt med fullkorn och fibrer. Men är barnen svårövertalade till grovt bröd kan du piffa upp dem. Skär till exempel ut spännande former med pepparkaksformar eller skär mackorna i mindre bitar och trä upp på spett tillsammans med ost, gurka och morötter.

Gör det enkelt och lekfullt

Det tar ett par timmar i veckan för att göra matlådor och mellanmål. Så gör både stunden och maten enkel och lekfull! Gör till exempel Pigs in a blanket (smördegsinbakad korv) eller bananbröd i muffinsformar. Får du dessutom sällskap och hjälp av barnen blir det ännu roligare.

Inget snask

Både du och barnen gillar så klart snask och onyttigheter, men försök tillfredsställa gottegrisarna utan sötsaker. Ett grillspett med frukt på, en påse med delat äpple, müslibars eller en smoothie är säkra kort.

Läs också
Goda smoothies och juicer

PRICKEN ÖVER I:ET

Det krävs inte mycket för att en matlåda eller ett mellis ska få barnen att dra på smilbanden. Rita ett glatt ansikte på bananen, lägg med en fin servett eller skriv en lapp med en glad hälsning, något fyndigt eller ”dagens fakta” om något som rör maten.

GRISSINI

Små brödpinnar är ett gott tillbehör till mellanmålet. Servera dem med din älsklingsmjukost.

Det här behöver du för ca 50-60 st:

  • 10g jäst
  • 2,5dl ljummet vatten
  • Ca 7dl grövt mjöl
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt

Gör så här
Rör ihop vatten och jäst och tillsätt hälften av mjölet. Rör i salt och olja. Häll därefter i resten av mjölet under omrörning.

Låt degen jäsa i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela upp degen i 50-60 bitar, rulla dem till avlånga brödpinnar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Tänk på att de jäser till ungerfär den dubbla storleken. Pensla med vatten eller mjölk och ställ in dem i ugnen i ca 25 minuter tills de fått färg och är spröda.

ROSTADE KIKÄRTOR

Rostade kikärtor är både ett gott och nyttigt snack.

Det här behöver du:

  • 1 burk kikärtor
  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk havssalt
  • Valfria örter, paprika eller timjan

Gör så här
Skölj av kikärtorna och rulla dem sedan i olja, salt och kryddor. Fördela ut dem på ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ in dem i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, tills de är spröda och gyllene.

Nettobladet