Tips till snabb & enkel tapas

Bjud på tapas. Det är ett enkelt och snabbt sätt att duka fram till gäster om du själv precis har kommit hem från arbetet eller en härlig dag på stranden.

Du kan självklart lägga många timmar i köket på att förbereda härliga tapas med många små hemmalagade spanska rätter, eller så kan du göra som vi och välja den enkla lösningen och lägga tiden på gästerna.

Tips! Be alla gäster att ta med sig en rätt var till en spontan kväll så är det lättare att vara värd.

Chorizo och melon

Skär chorizokorvar i lagom munsbitar och tillaga i ugnen på grillvärme i 5–10 minuter tills de är genomstekta. Trä upp dem på pinnar omväxlande med melonbitar i lagom storlek.

Serrano och sparris

Koka sparris i lättsaltat vatten och linda serranoskinka runt om. 

Spanska korvar

Arrangera spanska specialiteter som salchicho- och chorizokorvar och lufttorkad Serranoskinka på ett fat.

Parmaskinka är italiensk lufttorkad skicka från Parma medan Serranoskinka är den spanska motsvarigheten – välj den skinka du tycker är godast.

Ost

Ost är en fast del av tapasbordet och som tur är krävs det inte mycket förberedelse att ställa fram ett par goda ostar. Välj hellre två bra ostar än att duka fram en stor ostbricka.

Tapas är den perfekta lösningen om du har gäster som t.ex. inte äter kött eller är allergiska.

Dipp till brödet

Inga tapas utan härliga tillbehör. Sätt fram skålar med riktigt god kallpressad olivolja, aioli och olivtapenade som du kan doppa brödet i eller ha som tillbehör till korvar, skinka och ost.

Gazpacho

Den kalla spanska tomatsoppan är perfekt på tapasbordet. Du kan göra den själv, men det går även att köpa färdig. Servera soppan i dricksglas och dekorera med färsk basilika. Eller så serverar du den i en stor bringare så att gästerna själva kan hälla upp.

Ställ fram soltorkade tomater, oliver, inlagda paprikor och kronärtskockor på bordet i skålar så gästerna kan gå och plocka.

Bruschetta

Bruschetta kommer från Italien och är perfekt till tapas. Pensla skivor av vitt bröd med olja och rosta skivorna lätt i ugnen. Servera med tomat- eller olivtapenade eller pesto. Låt gästerna själva välja så får alla det de tycker bäst om.

Nettobladet