Trädgården i september

Även om september är den första höstmånaden, så finns det ändå saker att göra i trädgården. Frukt och bär ska plockas och det är nu det passar särskilt bra att flytta runt plantorna i trädgården.

Ge gräsmattan lite kärlek

Även om du inte behöver klippa den lika ofta längre, så har gräsmattan inte gått i ide än. I september är det dags att så eller anlägga nya gräsmattor. Jorden är varm och fuktig, så förhållandena är optimala. I slutet av september bör du låta gräset växa sig lite längre, så att det kan stå emot vintern bättre.

Plantera blommor, träd och buskar

Det är nu du ska plantera perenner, buskar och träd. Om du gör det hinner de nya plantorna få starka rötter före vintern och frosten kommer.

Har du perenner som blommar på våren och som behöver delas, flyttas eller planteras om, är det nu du ska göra det. Då får du blommor även på våren.

Tulpanlökar, narcisser m.fl. ska planteras nu. Läs mer: Nu är det dags att plantera vårblommorna

Klippa häcken

Har häcken blivit för vildvuxen är det nu du ska klippa den. Gör du det i början av september kan den hinna återhämta sig innan det blir kallt. En tätklippt häck som är bredare där nere och smalare där uppe klarar höstens regn och rusk och vinterns snö bättre.

Gå på snigeljakt

Det är sista chansen att få bukt med mördarsniglarna. En snigel lägger ca 400 ägg, så det är klokt att få bukt med dem nu. Gå på snigeläggsjakt och ta bort alla ägg. Äggen ligger där det är fuktigt och mörkt, så titta under vedstaplar, täta buskar, kantstenar m.m.

Tänk på frosten

I slutet av september finns det risk för frost. Håll koll på väderprognosen och täck över sommarblommorna. Särskilt dahlior är mycket känsliga för frost och det får dem att vissna. Täck över blommorna med en fiberduk eller tidningspapper om det finns risk för nattfrost, så har du vackra blommor ända in i oktober.

Nettobladet