Tre spännande sätt att koka risgrynsgröt på

Risgrynsgröt har en tendens att bränna i kastrullens botten, men som tur är finns det flera sätt att undvika bränd gröt och en gryta som måste stå i blöt i flera dagar för att bli ren. Här får du tre smarta och spännande tips och ett recept på härlig ris à la malta.

RISGRYNSGRÖT I UGN

Om du lagar din risgrynsgröt i ugnen slipper du röra i grytan hela tiden. Låt först alla ingredienserna koka upp i en gryta och ställ sedan in grytan i ugnen. Om din gryta inte tål att användas i ugnen kan du använda en lergryta eller en ugnsfast form med aluminiumfolie över. Laga gröten i 30 till 40 minuter i 200 grader och smaka av med salt.

RISGRYNSGRÖT I MIKROVÅGSUGN

Du kan också enkelt göra risgrynsgröt i mikron. Blanda alla ingredienser i en skål som tål att mikras och sätt på ett lock. Mikra gröten 30 minuter – ta ut den var 10:e minut och rör om ordentligt. Låt den stå till sig ett par minuter och smaka sedan av med salt.

RISGRYNSGRÖT UNDER TÄCKE

Låt ingredienserna koka upp i en gryta först. Packa sedan in grytan rejält i ett täcke och låt den stå på en säng i en timme. Vips, så har du färdig risgrynsgröt. Du behöver bara smaka av med lite salt. Det är enkelt och lätt – och så är det kul att laga mat i sängen!

TIPS! Du kan naturligtvis även koka risgrynsgröt på det traditionella sättet, i en gryta på spisen. Se då till att använda en tjockbottnad gryta, så bränner gröten inte lika lätt!

RECEPT PÅ RIS À LA MALTA

Ingen julafton utan ris à la malta! Det är den perfekta avslutningen på en god julmiddag. Här får du det bästa receptet.

Det här behöver du:

  • 1 skål risgrynsgröt
  • 50 g socker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g mandlar (skalade)
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

När din risgrynsgröt har svalnat helt blandar du ner socker, fröna från vaniljstången samt hackade mandlar. (Kom ihåg att låta en vara hel.) Vispa sedan grädden så att den blir fast och vänd försiktigt ner den i gröten. Ställ ris à la maltan svalt och servera med saftsås.

Tips! Se till att din risgrynsgröt inte är allt för fast när du ska använda den för att göra ris à la malta. Den suger nämligen upp vätska när den står svalt.

Nettobladet