Vackra höstkrukor

Byt från sommarkrukor till höstkrukor och pigga upp terrassen eller altanen med vackra blommor och växter som lyser upp när temperaturerna sjunker och ljuset långsamt försvinner. Vi tipsar om vackra höstplantor som tål det kalla vädret och förlänger sommarkänslan.

Ljung

Ljung är en vintergrön växt och det finns olika sorter som blommar under olika tider på året. De höstblommande sorterna kan du köpa nu och de kommer att lysa upp länge, även efter den första frosten, för ljung klarar ner till 5–10 minusgrader, även om den står i en kruka.

Ljung är en surjordsplanta så om du vill ta hand om den lite extra planterar du den i sur jord, men vanlig planteringsjord går också bra. Låt den inte torka ut och ställ den ljust så har du ljung länge.

Krysantemum

Krysantemum är en typisk höstblomma och nu hittar du dem i butikerna i stora, runda, blommande varianter. Välj en blomma med många knoppar så får du mycket blomma och färg för pengarna. Krysantemum vill ha fuktig jord, så vattna den varje dag, även när det regnar, för plantan är ofta så tät att det inte kommer ner vatten i krukan, även om blad och blommor är våta.

Om du vill ha många blommor ska du låta krysantemumen stå i samma kruka som du köpte den så att den lägger all sin kraft på att blomma och inte på att växa.

Aster

Om du älskar färg passar små astrar som blommar in i november bra. De får inte stå i vatten, men inte heller torka ut, så vattna ofta och kom ihåg att dränera botten.

Buxbom

Den vackra, ständigt gröna buxbomen passar dig som älskar det enkla och klassiska. När resten av naturen lyser upp i gula och röda färger är buxbomen en vacker kontrast med sina mörkgröna blad. Plantan behöver vatten och gödning under sommaren fram till augusti. Den är rätt så härdig, men om det blir hård frost under längre tid ska du täcka över den. 

Tips till höstkrukorna

  • Byt ut jorden eftersom den gamla jorden som sommarblommorna har stått i är tom på näring.
  • Ställ blommorna i en spann med vatten så att rötterna är genomblöta innan du planterar dem.
  • Ta bort blad m.m. som faller ned i krukorna så undviker du att blommorna får svampangrepp eller ruttnar.
  • Ta bort de vissnade blommorna så att det kommer fram nya knoppar och blommor.
  • Ska du köpa nya krukor så investera i några som är frostsäkra så att de håller hela året.
Nettobladet