Varma mackor gör comeback

Varma mackor har gjort comeback. Klassikern med ost och skinka håller fortfarande, men det är spännande att experimentera med nya varianter och goda twists. Här får du tre recept på goda varma mackor som passar från morgon till kväll.

Recept och foton kommer från Jesper och Marianne Nielsen som till vardags driver caféet TOAST it i Aarhus i Danmark där de serverar varma mackor i alla varianter.

VARM FRUKOSTMACKA MED ÄGG OCH BACON

Börja dagen på bästa möjliga sätt med den här härliga varma mackan som ger klassikern med ost och skinka en twist med både stekt ägg och bacon.

 2 personer:

  • 4 tjocka skivor gott surdegsbröd (gärna en dag gammalt)
  • 4 skivor bacon
  • 6 skivor rökt skinka
  • 8 skivor mellanlagrad ost
  • 1 msk dijonsenap 
  • 2 ägg 
  • Smör
  • Salt och peppar

Tomatsallad

  • 1 tomat
  • 1 msk syltad rödlök
  • Blandade gröna blad

Gör så här:

Värm ditt stekjärn till medelhög värme och sätt igång ugnen på 200° varmluft.

Knaperstek baconskivorna i ugnen. Det tar ca 10 min.

Ta de två bottenskivorna och rosta dem med smörsidan nedåt på det varma stekjärnet tills de har blivit gyllene och krispiga. Lägg dem på en ugnsplåt med den rostade sidan nedåt och bred dijonsenap på den andra sidan.

Lägg sedan på två skivor ost, tre skivor skinka, två skivor bacon och avsluta med två skivor ost. Krydda med salt och peppar, sätt in plåten i ugnen tills osten har smält.

Ta de båda övre skivorna och stick ut en cirkel i varje skiva (med en kakform eller ett litet glas).

Bred på lite smör på de båda skivorna med hål i och rosta dem med smörsidan nedåt på stekjärnet tills de är gyllene och krispiga. Vänd skivorna och knäck ett ägg i varje hål. Låt äggen steka tills äggvitan inte längre är genomskinlig och du kan lyfta brödet utan att den rinner ut. Krydda ägget med salt och peppar.

Lägg nu toppskivorna ovanpå bottnarna och fyllningen och sätt in plåten i ugnen i ytterligare 2 min.

Servera den varma frukostmackan med tomatsallad.

VARM RÅGBRÖDSMACKA MED CHORIZO OCH BRIE

Varma mackor måste inte göras på ljust bröd. Tvärtemot passar det bra att de får massor av nyttiga kostfiber. Den här varma mackan passar perfekt till lunch eller kvällsmat.

2 personer:

  • 4 skivor av ditt favoritrågbröd
  • 8 skivor mild brie
  • 8 skivor chorizo
  • 4 ringar röd paprika
  • 2 msk aioli
  • 50 gram rucola
  • Groddar  marinerade i vitlök (kan uteslutas)
  • Salt och peppar  

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° och ugnsgrilla chorizoskivorna tills de är knapriga. 

Sätt igång ditt smörgåsjärn. För att montera den här mackan lägger du fyra skivor brie på den rågbrödsskiva du vill ha som botten. Lägg sedan på fyra skivor grillad chorizo ovanpå och avsluta med den övre brödskivan. Upprepa med den andra mackan.

Laga båda mackorna i järnet tills brien har smält och rågbrödet blivit gyllene.

Ta nu av toppen på mackorna och bred aioli på rågbrödsskivan. Lägg rucola och röd paprika ovanpå chorizon.

Avsluta med vitlöksgroddar och krydda med salt och peppar. Lägg på den övre skivan snett så att man kan se fyllningen inne i mackan.

FATTIGA RIDDARE MED MASCARPONE OCH BÄRKOMPOTT

Mmm … Varm macka som efterrätt är också en möjlighet. Testa den här varianten där det krispiga brödet får sällskap av massor av bär, socker och vanilj.

2 personer:

  • 6 skivor franskbröd, 3 cm tjocka
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 gram mascarpone
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk honung
  • Färska blåbär och hallon till dekoration
  • Florsocker

Bärkompott:

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl frusna hallon
  • 2 dl frusna blåbär
  • 360 gram socker
  • 2 dl vatten

Gör så här:

Skrapa ur vaniljstången och lägg ner kärnorna i en gryta tillsammans med frusna bär, socker och vatten. Värm tills det kokar och låt sedan koka i 30 min. Låt kompotten svalna innan du använder den.

Vispa ihop ägg, mjölk, socker och vaniljsocker. Värm ditt stekjärn till medelhög värme. Lägg ner en skiva franskbröd i äggblandningen och låt dra ett ögonblick.

Lägg smör i järnet och stek brödskivan tills den är gyllenbrun på båda sidorna. Upprepa med alla brödskivorna.

Blanda mascarpone med vaniljsocker och honung.

Servera de fattiga riddarna i staplar med tre skivor och avsluta med mascarpone och kompott på toppen. Dekorera med färska bär och florsocker.

Recept och foton kommer från Jesper och Marianne Nielsen som till vardags driver caféet TOAST it i Aarhus i Danmark där de serverar varma mackor i alla varianter.

Nettobladet