Vegoskola - vem äter vad?

grönt är skönt – för både kropp och miljö

Under de senaste åren har vi sett en förändring mot en grönare livsstil. Vissa har kallat det en trend, men vi tror att förändringen är här för att stanna. Vi blir allt mer medvetna om hur våra livsmedel påverkar både våra kroppar och miljön. Denna medvetenhet influerar våra val, och nya ingredienser och smaker blir spännande alternativ till de traditionella rätterna.

Förr var de vegetariska alternativen få, nu är de en självklarhet i mathyllorna. På senare år har vi fått en hel uppsjö av nya rätter och valmöjligheter. Att välja en grönare livsstil måste inte handla om att helt välja bort eller utesluta, det handlar även om att få fler alternativ att välja mellan.

Skola – Vem äter vad?

Har du koll på vem som äter vad?

Flexitarian
Äter allt men gör aktiva val i att inte äta kött vid olika tillfällen. En livsstil som stämmer in på allt fler i dagens samhälle.

Vegetarian
Benämningen vegetarian används ofta övergripande och slarvigt vilket kan leda till förvirring. Det finns flera olika typer av vegetarianer. Nedan hittar du en snabbguide.

Lakto-ovo
Äter inte kött (Inkl. Fågel, fisk och skaldjur).
Äter ägg och mejeriprodukter.

Lakto
Äter inte kött (inkl. Fågel, fisk och skaldjur) och inte ägg.
Äter mejeriprodukter.

Ovo
Äter inte kött (inkl. Fågel, fisk och skaldjur) och inte mejeriprodukter.
Äter ägg.

Demi
Det finns även de som väljer bort kött och fågel men som äter fisk. Den här typen av semi-vegetarianer äter även ägg och mejeriprodukter.

Vegan
Äter inte kött, fisk, fågel, ägg eller mejeriprodukter. Vegankosten innehåller bara livsmedel från växtriket.

Denna artikel är skriven i samarbete med Findus.

Recept
Falafelwrap med sallad och vitlöksdressing

Se receptet

Recept
Morotsbiffar med grönsaksstomp

Se receptet

Recept
Ricottabiffar med pastasallad och ärtpesto

Se receptet

Falafelwrap
Morotsbiffar
Ricottabiffar
Nettobladet