Vin för nybörjare

Skulle du gärna vilja veta vilken temperatur ditt rödvin helst ska ha och hur du luftar ditt vin bäst? Få svar på det och mycket mer när vi berättar mer om vin här.

VILKET VIN SKA DU VÄLJA?

Grundläggande finns det rödvin, vitt vin och rosévin. Rödvin framställs av blå druvor. Vitt vin framställs av gröna druvor, men kan också göras av blåa druvor utan skal. Rosévin är inte, som många tror, en blandning av rött och vitt vin, utan görs av blåa druvor där skalen sorteras bort under jäsningsprocessen så att vinet får den vackra rosa färgen.

POPULÄRA DRUVOR

Det finns totalt runt 3000 druvsorter, alla med sin karaktär, så det kan verkligen vara en djungel att hitta runt bland alla. Här är några av de populäraste sorterna:

Rödvin: Cabernet Sauvignon är världens kanske viktigaste rödvinsdruva och passar perfekt till röda biffar. Merlot är ett mjukt och lättdrucket rödvin som många tycker om. Pinot Noir är fruktigare, vilket gör den god till lättare rätter.

Vitt vin: Chardonnay odlas över hela världen och har en smöraktig fyllighet och doft av torkad frukt. Riesling är ofta lättare och mer uppfriskande med smak av frukt och honung. Sauvignon Blanc kommer från Bordeaux och smakar av gröna blommor, färska äpplen och fläder.

KOLL PÅ TEMPERATUREN

När du serverar vin är det viktigt vilken temperatur det har. På de flesta vinflaskorna står en optimal temperatur angiven, men om det inte gör det kan du utgå från de här riktmärkena.

Rödvin: 14–18 grader
Vitt vin: 10–14 grader
Rosévin: 8–10 grader

LUFTA VINET

Det kan vara bra att lufta ditt vin för att få det att öppna sig så att smaknyanserna kommer fram bättre. Är vinet mycket ungt kan luftningen påskynda tanninernas mjukningsprocess, så att vinet inte ger en skarp känsla i munnen. Du luftar vinet genom att låta det komma i kontakt med luft, men det räcker inte att bara ta ut korken ur flaskan eftersom den smala flaskhalsen begränsar kontakten mellan vin och luft. Därför bör du hälla upp lite vin i ett glas så att nivån i flaskan sjunker lite och kontaktytan blir större. Om vinet är mycket knutet (viner som ännu inte börjat utveckla sin doft och sin arom kallas knutna) kan du också välja att hälla över vinet i en karaff eller kastrull.

Hur länge?

Det finns olika åsikter om hur länge ett vin ska luftas men en halvtimme är ett bra riktmärke. Ett yngre vin kan luftas längre medan ett äldre vin kan förlora arom om det luftas för länge.

SERVERA DITT VIN I RÄTT GLAS

För att få alla smaknyanser att träda fram är det viktigt att vinglaset har rätt form och storlek. Först och främst skiljer man mellan glas för vita och röda viner. Ett bra rödvin öppnar sig vid stor kontaktyta med luften, medan vita viner inte behöver lika mycket för att bevara sina smakegenskaper. Till röda viner kan du sedan välja mellan bordeauxglas och bourgogneglas. Bordeauxglaset är vanligen slankt och högt och perfekt till kraftiga rödviner av Cabernet Sauvignon eller Syrah, medan det runda bourgogneglaset är idealiskt till enklare rödviner av Pinot Noir.

Nettobladet