Vintertid är citrustid

Även om du kan köpa apelsiner och citroner året om så är det säsong för de flesta citrusfrukter under vinterhalvåret, och därför förknippas ofta citrus med julen. Du har säkert koll på många av de citrusfrukter som finns i frukt- och grönsaksavdelningen, men vet du var de kommer från och vad skillnaden är på clementin och mandarin?

Visste du att… Apelsinen ändrar färg från grön till orange när temperaturen sjunker under 13 grader - det betyder att en grön apelsin inte nödvändigtvis är omogen.

Citrus att känna till

  • Apelsin: Apelsinen kommer ursprungligen från Kina och kom till Europa på 1700-talet. Apelsiner produceras hela året om och det finns många sorter som är utvecklade för särskilda syften, t.ex. juice, marmelad och, naturligtvis, att hamna i fruktskålen.
  • Citron: Citronens ursprung är höljt i dimma, men man menar att den borde vara en korsning mellan pomelo, lime och cedrat (cedrat är den citrusfrukt man gör suckat av). De citroner vi köper kommer ofta från Medelhavsländerna.
  • Clementin: Clementin är en korsning av mandarin och apelsin. Ofta säger man att clementinen är en kärnfri mandarin, men det finns även clementiner med kärnor. Skalet hos en clementin är ljusare och fastare än det hos en mandarin.
  • Grapefrukt: Grapefrukten kommer från pomelon och är lättare att skala och hantera än pomelos. Man menar att grapefrukten kommer från Karibien och odlades fram runt 1750. På våra breddgrader är grapefrukten mer känd än sin ”moder” pomelon.
  • Lime: Man kan kalla lime för tropisk citron, för lime kan växa där det är för varmt för citroner. Lime är den citrusfrukt som används mest i tropikerna.
  • Mandarin: Mandarinen är sötare än apelsinen. Den är clementinens ”moder” och skalet är mörkare och lättare att ta bort än på en clementin. Det finns mandariner både med och utan kärnor. Den har varit känd i Kina i mer än 3000 år och är i säsong november-februari.
  • Pomelo: Pomelo är den största av alla citrusfrukter. Den har ett mycket tjockt skal, så den kan vara svår att hantera. Köttet ligger i klyftor, men strukturen är så grov att köttet kan delas upp i små droppformade partiklar. Pomelo smakar både syrligt, sött och en liten aning bittert.

Så länge håller citrus

Det är stor skillnad på hållbarheten från citrusfrukt till citrusfrukt och från sort till sort. Eftersom det är så stor skillnad på hur länge de enskilda frukterna transporteras, så räkna med att dina citrusfrukter kan hålla ca 1 vecka efter att du har köpt dem i butiken.

Nettobladet