Grillade rödbetor med yoghurt, brynt smör och knapriga linser

Den här rödbetsrätten passar bra till grillad fisk och grillat kött, men kan även serveras separat. Rödbetorna ugnsbakas på låg temperatur innan de grillas, vilket får fram en intensiv, söt smak.

4 Personer
1. Ingredienser
Frukt & GröntKolonialvaror & Drycker

Mejeri & Ost


2. Gör så här
  1. Linser

    Lägg linserna i blöt över natten (ett tips är att göra en större portion – linserna kan hålla upp till en månad i en behållare i kylen).
    Skölj av linserna nästa dag och hetta upp rapsoljan i ett stekjärn. Stek linserna tills de är knapriga. Lägg dem på ett papper för att få bort överskottsolja och strö över salt. Förvara linserna i en låda och använd dem i sallader, till kötträtter, grönsaker o.s.v.

  2. Rödbetor

    Häll upp 50 g salt på ett fat och lägg rödbetorna på saltet. Ugnsbaka rödbetorna med skalet på i ca 3–4 timmar i 140 grader tills de är mjuka. Skala dem. Skär rödbetorna i tjocka skivor och grilla på båda sidorna så att de får fina ränder. Krydda rödbetorna med salt, peppar och lite äppelcidervinäger.

    Bryn smöret i en liten gryta – var försiktig så att det inte bränns. Blanda yoghurten med juice från en halv citron, salt och peppar.

3. Servering
Lägg de grillade rödbetorna på en tallrik, klicka ut yoghurt, häll över brynt smör och avsluta med knapriga linser och hackad persilja.
Grillade rödbetor med yoghurt, brynt smör och knapriga linser
Nettobladet