Halloncheesecake

En härlig botten av nötter, mandel och kex. Följd av en ostkräm gjord på mascarpone, crème fraîche och lite hallonpuré och toppad med en hallongelé och färska bär.

12 Personer
1. Ingredienser
Frukt & Grönt


Mejeri & OstDjupfryst

Kolonialvaror & Drycker

2. Gör så här
 1. Rosta nötter och mandlar något på ett varmt, torrt järn och gnugga sedan i en handduk för att få bort skalen. Lägg ner dem och kex i en matberedare och mixa tillsammans med smält smör.

  Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik och sätt en kakform över så att diametern blir 22–24 cm. Använd gärna ringen från en springform och täck den ev. invändigt med folie. Lägg ner kexblandningen i botten och tryck ut så att den blir kompakt. Sätt in i kylskåpet och låt stå medan du gör krämen.

  Koka upp de frysta hallonen med socker och mixa med stavmixer. Sila bort kärnorna och ställ undan 2 dl till gelén på toppen.

  Lägg 5 gelatinblad i blöt i 5 min i kallt vatten. Smält ett av dem i resten av hallonpurén medan den fortfarande är varm.

  Vispa mascarpone, crème fraîche och florsocker till en luftig kräm. Smält de fyra blötlagda gelatinbladen över vattenbad och rör försiktigt ner några skedar av krämen. Vänd sedan ner gelékrämen i resten av krämen lite i taget och häll ner i formen. Häll över den svalnade hallonpurén med gelatin i och vänd försiktig ned i krämen så att det bildas ett mönster. Låt stå kallt tills krämen har stelnat.

  Lägg resten av gelatinbladen i blöt i 5 min. Smält dem över vattenbad och rör ner de 2 dl hallonpuré i gelatinet lite i taget. Skulle det bildas klumpar är det bara att värma blandningen tills den har blivit slät och sedan låta svalna.

  Häll den svalnade, men fortfarande flytande, gelén över kakan och sätt tillbaka i kylskåpet tills gelén har stelnat.

3. Servering
Lossa försiktigt kakringen och dra bort folien. Om du inte har använt folie kan du ta en liten, varm kniv och föra den längs ringens kant hela vägen runt så att kakan lossnar.

Flytta över den från bakplåtspappret till ett fat och dekorera med färska bär och lite mynta.
Halloncheesecake
Nettobladet